NAGYVILÁG
Belföld
#szociális tüzelő
#tűzifa támogatás
#tűzifa
#pályázat
Ötmilliárd jut idén szociális tüzelőanyagra
Ötmilliárd forintot biztosít idén a kormány a szociális célú tüzelőanyag-programra – mondta el a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Pogácsás Tibor közölte, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra az ötezer lélekszám alatti önkormányzatok pályázhatnak. A vissza nem térítendő költségvetési támogatás tűzifa, illetve barnakőszén megvásárlásához igényelhető.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az önkormányzatok a pályázatok során 180-200 ezer családnak juttatnak két-három hónapra elegendő tüzelőanyagot – mondta az államtitkár. Közölte, az idei évben minden eddiginél korábban írják ki a pályázatot. Az elektronikus beadás határideje augusztus 1. délután négy óra, a papíralapon történőé augusztus 2. A benyújtott pályázatokról legkésőbb augusztus 30-ig döntenek.

A nyertes önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb 2020. február 17-ig szét kell osztaniuk a rászorulók között – mondta Pogácsás Tibor.

Kitért arra is, hogy a program 2011 óta sikeresen működik, a Belügyminisztérium egy keretet biztosít és az önkormányzatok a saját maguk által megalkotott rendelet alapján osztják szét a szociális tűzifát. Mindenki, aki pályázik, kap támogatást – mondta Pogácsás Tibor, hozzátéve: „az alaptézis az, hogy a legkisebbek húsz köbméter igényig a teljes támogatást megkapják”, és ha több az igény, mint a felosztható keret, akkor arányosítanak.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára elmondta, a szociális tűzifa mennyisége rendelkezésre áll, az állami erdőgazdálkodások száraz tűzifával állnak az önkormányzatok rendelkezésére.

Közölte, 2011-ben a szociális tűzifa mennyisége 42 ezer köbméter volt, a tavalyi és az idei szezonban már mintegy 226 ezer köbméter. A program 2011-es indulása óta körülbelül egymillió köbméter tűzifával látták el az önkormányzatokat, és eddig az állam 17 milliárd forintot fordított szociális tűzifa vásárlására.

Zambó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg állami erdőgazdaságoknál jó minőségű száraz tűzifát lehet vásárolni, a fűtési szezonban ugyanakkor már előfordulhat, hogy nedves a fa. Kérdésre Pogácsás Tibor elmondta, a száraz tűzifa elérhetősége miatt írják ki ilyen korán a pályázatot. A közreadott sajtóanyag szerint a támogatás kerete 2011 óta közel hatszorosára emelkedett.

Forrás: MTI

-Friss Média-