SPORT
#Rally Hungary
Őrült száguldás a szőlőtőkék között
​Az ERC bajnoki címére pályázó Alexey Lukyanuk 20 másodperces előnyt gyűjtött össze a második Vincze Ferenccel szemben a Rally Hungary szombati első köre után - írja a www.fiaerc.com szakportál. Miután tegnap este a rabócsiringi szuperspeciálon holtversenyben végeztek az élen, az orosz Lukyanuk és a magyar Vincze szombaton is folytatta csatáját.

A reggeli 19.95 km-es Újhuta–Nyíri szakaszt Vincze Ferenc nyerte, igaz, mindössze 8 tizeddel, majd a harmadik gyorson (Füzér–Abaújvári elágazás) Lukyanuk szenzációs időt autózott, és hirtelen több mint 18 másodperces előnyre tett szert az összetettben.

A negyedik gyorsasági szakaszon (Mád–Disznókő) is az orosz volt a leggyorsabb Citroën C3 R5-ösével, így Vinczével szemben már 20.7 másodperces előny birtokában érkezhetett a szervizparkba.

Vinczének szerencséje is volt, mert az utolsó szakasz végén jobb hátsó defektet kapott, így akár további értékes másodperceket is veszíthetett volna, ám ő mindössze 2.5 másodpercet kapott, így továbbra is versenyben van az abszolút győzelemért.

Az ERC-pontverseny éllovasa, Chris Ingram nem sokat kockáztatott, de így is tartani tudta a számára oly fontos harmadik helyet. A brit előnye 1.2 másodperc a frissen megkoronázott ERC1 Junior bajnok Filip Mareš előtt.

A szuperspeciálon negyedik időt autózó amerikai Sean Johnston elég hullámzó napot él át eddig. A második gyorson rögtön egy bal első defekttel kezdett, majd kapott még egyet, így a 11. helyről várhatja a második kört.

Herczig Norbert sem maradt ki a sorból – a négyszeres magyar bajnok körülbelül négy kilométert autózott bal első defekttel, ráadásul az átbeszélő is elromlott, így nem hallotta a navigátorát. Így Callum Devine megtartotta az ötödik helyét, mögötte Turán Frigyes áll, aki a harmadik gyorsaságin megpördült a sáros aszfalton.

Hadik András a nyolcadik a péntek reggeli shakedown-baleset után felzárkózó Łukasz Habaj előtt. Habaj egyike a három bajnokaspiránsnak, de mostanra több mint két perc a hátránya Lukyanuk mögött.

Az Abarth Rally Kupának már a mai nyitószakasz előtt megvolt a maga drámája, hiszen a pontverseny éllovasa, Andrea Nucita (Loran) nem tudott elrajtolni elektronikai probléma miatt, így várhatóan Dariusz Polónski nyeri majd a kategóriát, ám neki is akadtak gondjai. A lengyel a második gyorson megállt, de azért folytatni tudta a versenyt.

A Rally Hungary szombati napjának második köre 14.42-kor rajtolt el.