NAGYVILÁG
Belföld
#Orbán Viktor
#gazdaság
​Orbán Viktor: Nyugat és Kelet összekapcsolására van szükség
A Nyugat és a Kelet összekapcsolása mellett érvelt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó fórumán.

A kormányfő azt mondta, felgyorsult a világ gazdasági és politikai térképének átszabása, emellett a világ nyugati és nem nyugati része homlokegyenest eltérő módon ítél meg mindent, a geopolitikai rivalizálás felülírja a piaci logikát is.

Orbán Viktor közölte, nem mindegy, hogy a vita hogyan zárul: az egyik lehetőség, amelynek erős szószólói vannak Nyugat-Európában, az a decoupling, vagyis hogy a Nyugat válassza le magát a világ többi részéről. Hozzátette: a másik gondolkodásmód szerint konnektivitásra, vagyis Nyugat és Kelet összekapcsolására van szükség.

A magyar gazdaságpolitika "arra fogad", hogy sikerül fenntartani a két világ közötti állapotot - fogalmazott.

Hozzátette: világos, hogy Magyarország a Nyugat része, de nem választja le magát a világ keleti részéről sem. Az ország tagja a Türk Tanácsnak, együttműködik Kínával, az oroszokkal való gazdasági együttműködést sem akarja feladni, csak azokban az esetekben, ahol ezt az európai szankciók kizárják - mondta.

-MTI-