KULTÚRA
Gasztro
Ön mennyit adna a dinnyéért? Az árharcban Szabolcsnak kulcsszerepe van
​Szeptember közepéig biztosítja a szabolcsi dinnye a magyarországi ellátást. Közben kitört az idei dinnyeharc. A Lidl Magyarország a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra, mivel a beszállítók támogatást kértek a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében, ugyanakkor a Magyar Dinnyetermelők Egyesület szerint a dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja a "felelőtlen" áruházi akciókat. A Lidl a hétvégén már visszakozott és 119 forintért adja a dinnyét.

A Lidl Magyarország az MTI érdeklődésére ismertette: az elmúlt napokban minden dinnyebeszállító partnere arra kérte az áruházláncot, hogy a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében nyújtson támogatást, amelyhez az akciós és az exporttevékenységet egyaránt támogató átadási áraikat ajánlották fel. Az akciónak köszönhetően a vállalat beszállító partnerei nagyobb mennyiségben tudtak dinnyét értékesíteni azon országok piacain is, ahová a Lidl szintén szállít. Hétvégére változott a helyzet és a Lidl új prospektusában már 119 forintba kerül a dinnye.

Ezzel szemben az egyesület álláspontja szerint nem tisztességes egyes felvásárlói érdekek mellett olyan piaci döntést - árletörő akciózást - választani, amivel elindítanak egy lavinát, ez által nehéz anyagi helyzetbe hozva a termelőket.

Közölték azt is, hogy a nagy dinnyetermő körzetek közül jelenleg a Békési térségben a vége felé tart a dinnye betakarítása. Baranyában, a Tolna-Fejér térségi és a Heves-Jászsági körzetekben folyamatos az ellátás. A legnagyobb termőterülettel rendelkező szabolcsi körzetben pedig a friss, minőségi dinnye a napokban indult el nagyobb mennyiségben, amely készletekkel a tervek szerint egészen szeptember közepéig biztosítani tudja a magyar dinnye a belföldi és export piaci igényeket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerdai közleménye kiemeli: a Lidl a magyar dinnyeszezon közepén meghirdetett árletörő akciója kárt okoz a magyar dinnyetermelőknek, a kereskedelmi lánc ezzel a döntésével bedöntheti a magyar dinnyetermelést, és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását. A NAK úgy látja a bekerülési költségeket is figyelembe véve, kilogrammonként 150 és 200 forint közötti fogyasztói áron lenne árusítható ez a gyümölcs.