AKTUÁLIS
#Kisvárda
#szociális munka napja
Ők vettek át elismeréseket a szociális munka napja alkalmából Kisvárdán
November 12-én a társadalom megbecsülésének jeleként ünneplik világszerte a szociális munka napját. A Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége 1997-ben kezdeményezte az emléknap bevezetését, Magyarországon először 1998-ban került sor a megünneplésére.

Kisvárdán ma ünnepelték a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza színháztermében, ahol szociális területen dolgozó szakemberek vehettek át elismerést a település polgármesterétől. A műsor Kovács Zsuzsanna-Durucz Gabi páros verses-táncos performance-ával kezdődött.

A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén jelenleg országosan, mintegy 93 ezren dolgoznak. Kisvárdán négy intézményben, százas nagyságrendben dolgoznak a szociális munkások. Ők azok, akik elősegítik a társadalmi fejlődést, az egyének, csoportok, közösségek működésének javítását, helyreállítását, problémáinak megoldását.

Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere a mai ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a szociális munka napja, annak az értékteremtő és értékközpontú munkának az ünnepe, amikor olyan embereket díjazunk, akik értéket képviselnek, teremtenek és őriznek. Emberi értéket - jelentette ki a város vezetője.

Kisvárda önkormányzata által alapított szakmai kitüntetés, az Angyalossy Pálné-díj, amit magánszemélyeknek ítélhetnek oda. Feltétele, hogy Kisvárdán huzamosabb időn keresztül kiemelkedő tevékenységet folytassanak szociális munka területén. Ebben az évben az önkormányzati képviselő-testület döntésnek értelmében nem ítéltek oda senkinek.

Munkáltató dicséretben részesültek a Kisvárda és Térsége Szociális Szolgálat, a Megoldás Közhasznú Egyesület, a Kisvárdai Református Egyházközség Házi Segítségnyújtó Szolgálat, valamint a Kisvárdai Görögkatolikus Egyházközség Szent György Házi Segítségnyújtó Szolgálat dolgozói.

Név szerint: Báki Istváné, Cservenyák Zsolt, Dzubákné Kocsor Marianna, Gitáné Lakatos Andrea, Kapin Jánosné, Purgelné Hegedűs Valéria, Székely Vivien, Terebesiné Molnár Andrea, Tótné Sánta Eliza Melinda, Kovács Tiborné, Orosz Erika, Leskócziné Nagy Judit, Gabányi Istvánné, Kóséné Baksa Marianna, Patakiné Sondor Mária, Czérna Éva, Bartha Ildikó, Varga Brigitta, Révészné Kovács Mariann.

A szociális munka magyarországi története a szocializmusig, a nemzetközihez hasonlóan fejlődött. Az 1900-as évek elején az iparosodás és az urbanizáció következtében nagyobb méreteket öltő szegénység jelentette a legnagyobb társadalmi gondot.

A rendszerváltás után megindul a szociális törvényalkotási folyamat: 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról; 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról.

2016-ban a Magyar Országgyűlés a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvénybe emelte november 12-ét, mint a szociális munka napját, amely a személyes gondoskodást nyújtó intézményeknél, szolgáltatóknál munkaviszonyban vagy közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap lett.


Az elismerések átadását követően, a Doktorock színtársulat zenés műsora volt hallható. A Doktorock 1991-ben állt össze egy orvosbálra, alkalmi társulásként. Első fellépéseik a Neon Együttessel közösen, főleg jótékony célból valósultak meg.