AKTUÁLIS
Ők kaptak elismerést az ápolók napján Kisvárdán
Május 12. világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja és az Ápolónők Világnapja, annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a szakmát alapjaiban formálta át, hivatássá tette. Kisvárdán a Szent Damján Görögkatolikus Kórház ápolói közül sokan elismerésben részesültek, köztük olyanok is, akik 40 éve állnak a betegek szolgálatában.

Florence Nightingale volt az, aki megfogalmazta, hogy "az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt". Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna (1817-1857), akinek nevét az országban több egészségügyi intézmény is viseli. Ő volt hazánk első országos főápolónője, tevékenységét Florence Nightingale-nél előbb kezdte. Az ápolói hivatás hitvallását a következőkben fogalmazta meg: "Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt".

A kisvárdai kórház ápolói közül elismerésben részesült Andrekovicsné Imre Bernadett, Battyányi Marianna, Benkőné Szenes Mónika, Dragonya Attiláné, Farkas Nikoletta, Hamza Tiborné, Kovács Irén, Miklósi Istvánné, Pádvai Füstös Valéria, Pusztainé Vincze Melinda, Sebők Lászlóné, Sztercsa Éva, Varga Erika Ibolya, Vinczéné Molnár Andrea és Virág Ferencné.

Az elismeréseket dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Hegyi Henrik D., a Szent Damján Görögkatolikus Kórház főigazgatója, valamint a fenntartó nevében Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája adták át.

Az ünnepség fényét a Szent György Görögkatolikus Óvoda nagycsoportos gyermekeinek néptánca emelte.

"Az ápolónő legyen józan; becsületes és megvesztegethetetlen; legyen igazmondó és megbízható; legyen pillanatra pontos és hajszálig rendes; gyorskezű, de nem kapkodó; szelíd, de nem lassú; nyájas, de nem fecsegő; tapintatos, de sohasem tétovázó; legyen derűs és bizakodó, tiszta saját személyében és tisztaságot teremtő a beteg körül; legyen szíves és szolgálatra kész, a betegekre gondoljon és nem önmagára" - fogalmazott Kossuth Zsuzsanna, az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja.

Florence Nightingale már életében legendává vált, ugyanis az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a megfelelő ellátás megszervezésével és a nagyobb higiénia megteremtésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. A katonák Lámpás Hölgynek nevezték, mert éjszaka is ápolta a betegeket a laktanyafolyosón berendezett kórházban. Angliába visszatérve az emberek hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert. A róla elnevezett nővérképzőt 1860-ban nyitotta meg kapuit.

- FrissMédia -