KÉK FÉNY
Nem mese a bűnbánó tolvaj
A lopás miatt indult bűnügyekben viszonylag gyakran előfordul, hogy a rendőrség megtalálja a lopott holmit, és azt visszaadja a sértetteknek. Annál ritkább viszont, hogy a tolvaj önként cselekedjen ugyanígy. Ezen kivételek közé tartozik az alábbi eset - számolt be a FrissMédiának egy nem mindennapi történetről dr. Szilágyi László.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtó szóvivője az esetről azt írja, hogy a Nyíregyházi Járási Ügyészség vádiratának lényege szerint egy kótaji férfi 2019. augusztus 9-én a kora esti órákban megjelent a szintén kótaji ismerőse családi házánál, és a bejárati ajtó mellé felakasztott kulccsal bement a lakásba. Pénz után kutatott, és a konyhaszekrényben talált is egy pénztárcát, amiben 64.000,- forint volt. A férfi a pénztárcát magához vette, majd eltávozott a helyszínről. Csakhogy miután megszámolta a pénzt, úgy érezte, hogy a túl sok, neki ennyire nincs szüksége. Így aztán abból 5 000 forintot megtartott, a többit pedig visszavitte a sértett házához, és a bejárati ajtó előtt elhelyezte.

Az ügyészség lopás vétségével vádolta a férfit, aki egyébként már többször követett el kisebb lopásokat, legutóbb idén áprilisban. A tárgyaláson a vádlott beismerő vallomást tett, és a hiányzó 5 000 forintot is visszaadta a sértettnek. Ilyen enyhítő körülmények mellett a bíróság úgy döntött, hogy nem szükséges a vádlottat börtönbe zárni, ezért hat hónap fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását egy évre felfüggesztette.

Az ítéletet a vádlott, a védője, valamint az ügyész is tudomásul vette, így az jogerős.