KÉK FÉNY
#kombájn
#baleset
Nem ismeri el a felelősségét a kombájnos, akinek járművébe belecsapódott egy motoros
Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a mezőgazdasági gépet vezető férfit.

A több, mint 4,6 méter széles vágóasztal teljes szélességében elfoglalta az utat. Ilyen méretű jármű biztonságos közlekedéséhez úgy tudjuk, hogy kötelező a felvezető gépkocsi. Itt nem volt. Bár mindkét jármű fékezett, az ütközés elkerülhetetlen volt. A motoros tehetetlenül csapódott a vágóasztal elejébe, majd a kombájn alá sodródott. Bár a helyszínre kiérkező rendőrök azonnal megkezdték az újraélesztést, a férfi életét nem tudták megmenteni. Vádemelés lett az ügyből.

Dr. Márton Anett ügyész a vádirat lényegét ismertetve elmondta, hogy 2022. október 7-én este 8 óra körül a vádlott Nagyecsed egyik utcáján közlekedett egy mezőgazdasági munkagéppel, melyre fel volt szerelve a közel 5 méter szélességű vágóasztal is, a jármű elején. A vágóasztal két szélén nem volt világítás.

A vádlott egy 5 méter szélességű olyan utcán haladt, ahová 3,5 tonnánál nagyobb tömegű járművek be sem hajthatnának. Ehhez képest a vádlott által vezetett jármű közel 5 tonna volt, tehát különösen nagymértékben túlméretes.

A vádlottal szemben közlekedett motorkerékpárjával az enyhén ittas állapotban lévő sértett, aki észlelte ugyan az úttestet szinte teljes szélességében elfoglaló gépet, fékezett is, mégis a vágóasztalnak ütközött. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett a sértett, hogy a helyszínen életét vesztette.



A vádlott akkor közlekedett volna szabályosan, ha megfelelő világítással látja el a vágóasztalt, kísérőjárművet is igénybe kellett volna vennie és figyelemmel kellett volna lennie a súlykorlátozásra is. A sértett is szegett szabályt, hiszen ittasan vezette a motorkerékpárt és a megengedett sebességhatárt is némileg túllépte.

Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a mezőgazdasági gépet vezető férfit és azt indítványozta, hogy amennyiben beismerő vallomást tesz, akkor a bíróság ítélje felfüggesztett fogházbüntetésre, illetve tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Az ügyben megtartott előkészítő ülésen a vádlott nem tett beismerő vallomást, így a bíróság tárgyalást fog tartani.