NAGYVILÁG
Belföld
#megtakarítás
#Otthon Melege Program
#háztartások
Most cseréljen hűtőt
Újraindul az Otthon Melege Program novembertől, amellyel a háztartási nagygépek cseréjére nyílik lehetőség. Az új kiírással, a kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a családok energiafelhasználásának csökkentéséhez. Megyénkben, november 5-én 10 órától 14 óráig nyújthatóak be pályázatok.

A program célja, hogy a lakosság olyan hűtő, fagyasztó, valamint mosógép készülékeket szerezzen be, amelyek hozzájárulnak a rezsiszámlák csökkentéséhez. Három kategóriát különít el a tárca a program meghirdetésekor. Az A+ kategóriában, háztartásonként 20 ezer forintra, az A++-ban 40 ezer forintra, az A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatásra lehet pályázni. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) számításai szerint, attól függően, hogy ezek közül milyen energiaosztályú berendezést választ egy család, évente akár 12-20 ezer forint megtakarítás is elérhető.

A pályázati kiírást és útmutatót a szaktárca pénteken teszi közzé a www.hgcs2017.nfsi.hu weboldalon. A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban, november 5. és 19. között lehet benyújtani, kizárólag elektronikusan, - ügyfélkapun keresztül - a rendelkezési keret kimerüléséig. A tárca, a tavalyi 600 millió forintos induló támogatási összeget, a tavalyi érdeklődése és a felhasznált összegek nagyságrendjére tekintettel, kétmilliárd forintra emelte.

A fenntarthatóságért felelős államtitkár, Weingartner Balázs ismertette, hogy az Otthon Melege Programban mostanáig 10 alprogramot hirdettek meg, ezeknek egy része az épületek energiahatékonyságának javítására, valamint olyan megújuló energiát hasznosító berendezések telepítésére, vásárlására szolgált, amelyekkel az energiafelhasználás csökkenthető. Eddig négy alprogram indult a háztartási nagygépek cseréjére - tette hozzá.

A programmal a kormány eddig több, mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, mintegy 30 milliárd forint támogatással. A korszerűsítéseknek évente 260-270 millió kilowattóra lakossági energia-megtakarítás köszönhető, amely nagyjából 95 ezer, átlagos méretű magyar háztartás éves elektromos energiafogyasztása - mondta.

Azt is megjegyezte, hogy az Otthon Melege Programnak köszönhetően évente, átlagosan 10 milliárd forint rezsiösszeg marad a programban részt vevő magyar családoknál. Ez háztartásonként, évente 10 ezer forinttól akár 180 ezer forintig terjedő megtakarítást jelent. Emellett, jelentős környezetkímélő hatása is van, hiszen minden évben, 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás - ismertette az államtitkár.