AKTUÁLIS
Miniszteri látogatás Nyírpazonyban és Nyírbogdányban
​Varga Judit igazságügyi miniszter ellátogatott Nyírpazonyba, ahol vasárnap délelőtt a helyi görögkatolikus templom búcsúján vett részt. A szertartást követően átadták a Szent Miklós Görögkatolikus Közösségi Házat.

A Nyírpazonyi Görögkatolikus Egyházközség minden év szeptember utolsó vasárnapján tartja a templombúcsúját. Az ünnepi szent liturgiát követően megáldották a közösségi házat. Az épület a közelmúltban még egy pénzügyi tevékenységet folytató szervezet részeként szolgálta Nyírpazony lakosságát, azonban szervezeti átalakítás miatt funkcióját vesztette. Az egyházközösség gyors döntése nyomán lelki szolgálatába állt a felújított, átalakított épület. A szertartáson jelen volt hazánk igazságügy minisztere, dr. Varga Judit és családja, dr. Seszták Miklós kormánybiztos, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, Varga Béla, a megyei katasztrófavédelem igazgatója, egyházi és világi személyek.


Varga Judit a közösségi ház ünnepélyes átadásán azt mondta, hogy a nyírpazonyiak értik Széchenyi gondolatát: értik a múltat, tisztelik a múltat és tudják, mi a dolguk a jelenben és azt is tudják, hogy milyen feladatot szab a jövő számukra. Emlékeztetett, hogy hazánk, Európa és a világ az elmúlt időszakban nagyon nehéz helyzetben volt a koronavírus-járvány miatt, ami számos családot, közösséget fosztott meg szeretteitől. A pandémia miatt a közösség lét is a háttérbe szorult. Nagyon nehéz volt fenntartani azt a lelkületet és azt a hitet, ami minket összeköt.


Az igazságügyi miniszter úgy vélekedett, hogy sok tanulság van a járvány megpróbáltatásaiban. Kiemelte, hogy a magyar ember fegyelmezettsége, kitartása segítette az egész országot ahhoz, hogy Európában elsőként lábalhassunk ki ebből a járványból és egy felszabadult nyarat tölthettünk el együtt. Varga Judit rámutatott: nem csak a járvány okoz kihívást, hanem számtalan más ideológiai jelenség, amely családjainkat, közösségeiket támadja. Nekünk az a feladatunk, hogy kis közösségünk erejében bízva, az összetartozásunkat erősítve ne engedjük, hogy az erős nemzetek erős Európát alkotó természetes közösségeinket, családjainkat, nemzeteinket bármilyen ideológia is lebonthassa. A mai alkalom ékes bizonyíték arra, hogy a nyírpazonyiak értik, mi a feladatuk.

„Ez a közösségi ház remélem, hogy kicsiknek és nagyoknak, időseknek és fiataloknak számtalan boldog pillanatot fog okozni és mindig meg fogják tudni erősíteni a közösségüket a hitben, és Európában kereszténységünket megőrizve, családjaink épségét és egészségét megőrizve tovább erősítsük a nemzetünket.”

Levéltári adatok tanúsága szerint a településen már 1699-ben létezett parókia. Nyírpazony első temploma még fából készült, a következőt azonban már vályogból építették, és 1766. május 7-én szentelték fel. Az 1822-es egyházlátogatás adatai szerint a templom régi ikonosztázionját renoválták, 1816-ban kívül-belül felújították. A térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós kormánybiztos köszöntőjében felidézte a templom történetét, majd úgy fogalmazott, hogy a nyírpazonyi közösség tagjai mind-mind építenek valamit: építik a közösségüket, építik a hitet, az országot és a templomukat. Ebben a rohanó 21. században ezek a legfontosabbak – jelentette ki.


A templom címünnepe a Szent Kereszt felmagasztalása volt. 1895-ben a helybéli parókus ismertette a régi ikonosztáziont, melynek mára csak a királyi ajtaja maradt fenn. 1903-ban kifestették, de az 1910-es leltár zsindellyel fedett, omladozó állapotú, vályog- és téglafalazatú templomként írja le. Az évtized végén már gyűjtöttek az új templom építésére. A munkálatok csak 1930-ban kezdődtek, 1935. október 20-án szentelték fel a templomot. A 20. század második felében kívül-belül többször megújították. 2012-14-ben első részében hittantermet alakítottak ki, a belső új festést kapott, új főoltár is épült, de az 1935-ös baldachin megmaradt. Az új oltárt Kocsis Fülöp megyéspüspök 2014. október 4-én szentelte meg, X. Szent Piusz pápa ereklyéjét helyezte el benne.

A nyírpazonyi ünnepséget követően Varga Judit a megyei KDNP ifjúsági szervezetéhez látogatott egy beszélgetésre, ahol aktuális kérdéseket vitattak meg a fiatalok.

- FriissMédia -