AKTUÁLIS
#rendőrök
#védőfelszerelés
Minden védőeszköz rendelkezésre áll a rendőröknek
A rendőrök az összes körülményre figyelemmel, és a fertőzésveszélyt is figyelembe véve hajtják végre intézkedéseiket, döntenek a védőfelszerelések alkalmazásának köréről - írja válaszában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Portálunkat több olvasó, egy a hét közepén publikált cikkünk miatt kereste meg. Azt kérdezték, hogy a záhonyi határnál szolgálatot teljesítő rendőrök miért nem kapnak fokozott védelmet nyújtó védőfelszerelést. A FrissMédia kérdésére, hogy rendőreinknek milyen védőeszközök állnak rendelkezésre, és azokat kik és hol használhatják, az alábbi választ kaptuk:

A magyar rendőrség intézkedő állománya a járványhelyzetre való tekintettel többféle védőfelszereléssel rendelkezik. Az ORFK szükség esetén biztosítja valamennyi szolgálatban lévő rendőr védőfelszerelését: víz nélkül tisztító és fertőtlenítő, baktericid és virucid hatású kézfertőtlenítő gélt, illetve kendőt, egyszer használatos nitril kesztyűt, gumis, egyszer használatos sebészi szájmaszkot. Alkoholos kézi, illetve felületfertőtlenítő eszközöket az irodákban és a szolgálati autókban is elhelyeztek.

A rendőrök FFP-2-es maszkkal, védőkesztyűvel, védőszemüveggel rendelkeznek, egyes rendőrök teljes védőruházattal (Tyvek védőruha) is el vannak látva. Az érintett rendőri állományt szolgálatba lépésük előtt a higiénés rendszabályokkal kapcsolatban oktatják, a szükséges mértékben felkészítik. Részletes intézkedési protokoll került kidolgozásra, amely alapján a rendőrök dönteni tudnak, hogy milyen intézkedéshez, milyen védőfelszerelést kell viselniük. Ugyanakkor a rendőrség figyelembe veszi az országos tisztifőorvos ajánlásait a szájmaszk viselésével kapcsolatban.