AKTUÁLIS
Záhonynál napi több százan próbálnak meg hazajutni – videóriport
Március 13. óta mintegy 650 ezren utaztak be Ukrajnába, és ezt a hatalmas embertömeget nem lehetett karanténba helyezni - mondta el csütörtökön Szerhij Dejneko, az ukrán határőrszolgálat vezetője, miközben az ukrán közvéleményt egyre inkább megosztja, hogyan viszonyuljanak hazatérő honfitársaikhoz. Záhonynál naponta mintegy 500-an próbálnak hazajutni.

A határőrszolgálat az ortodox húsvétig, azaz április 19-20-ig még mintegy 200 ezer ukrán hazatérőre számít - fűzte hozzá csütörtöki beszámolójában az UNIAN ukrán hírügynökség. A külügyminisztérium adatai alapján a tárca segítségével március 30-ig több mint 140 ezren utaztak haza.

Folyamatosan érkeznek a záhonyi határhoz is buszok, általában hajnal háromkor gördül be az első, majd sorban jönnek a zsúfolásig megtelt járművek. Ma jellemzően Prágából érkeztek. Délelőtt 10 óráig 10 busz. Van, amelyik este 9-kor indult Hegyeshalomból. Utasai hajnali 3-4 körül értek Záhonyba a humanitárius folyosón.

A feltételek szigorúak, útjuk során 3-4, előre meghatározott helyen állhatnak meg és kizárólag a kijelölt útvonalon közlekedhetnek. Akadnak olyanok, akik 72 órája vannak úton.

Gyakorlatilag az életük munkáját bőröndökbe csomagolva indultak útnak. Ott, ahol eddig dolgoztak,munkanélküliek lettek, vagy egyszerűen jobbnak látták a hazautazást. Az utasok zömét a bizonytalanság és a reményvesztettség keríti hatalmába. Minden bizonytalan és kilátástalan, a határon való átkelés is, ami az ukrán vámosok hozzáállásán múlik.

A magyar oldalon fiatal rendőrök teszik a dolgukat. Megértőek, türelmesek. Egyetlen hangos szót vagy ingerült utasítást nem lehet hallani. Szolgálnak. Érzik a rendőreink, hogy itt és most emberségre van szükség és nem hatalmi arroganciára. Hiszen egy hajóban eveznek, mindannyiukat várja haza a család, feleség, gyermek. Miközben reménykednek, hogy nem kapják el a gyilkos kórt.


A hazai intézkedések miatt a határnál is zárva minden. Friss vizet, esetleg élelmiszert esélytelen beszerezni az esetenként 5-10 órás várakozás közben. Pont ilyen esélytelen a tisztálkodás vagy az illemhely használata is. Merthogy nincs egy sem. Talán még nem késő, hogy a 200 ezerre becsült későbbi ukrán hazatérőnek, akiknek egy része Záhonynál fog átkelni a határon, humanitárius megfontolásból mobil illemhelyeket és mosdókat telepítsenek.

Az ukrán társadalmat megosztja az a kérdés, hogy helyes volt-e a koronavírus világjárvánnyá válása után tízezrével államilag hazaszállítani külföldön rekedt honfitársaikat. Sokan bírálják az ukrán vezetést is, amiért tehetetlenül nézi, hogy a hazatérők közül sokan fittyet hánynak a házi karanténba vonulás kötelezettségére, és "széthurcolják" a fertőzést.

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy Ukrajnában egy nap alatt hárommal, 20-ra emelkedett a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 135 esettel 804-re. A betegségből eddig 13-an gyógyultak fel az országban.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés első három esetét egy hónapja, március 1-jén diagnosztizálták Csehországban. A legtöbb fertőzött, mintegy 900, Prágában van, ahol százezer lakosra több mint 60 fertőzés esik. A fővárost körülölelő közép-csehországi régióban az esetek száma meghaladta a 430-at. A legkevesebb esetet Dél-Morvaországban mutatják ki, ahol százezer lakosra jelenleg 16 fertőzött jut.

A tisztiorvosi szolgálat szerint az ukrajnai érintettek 83 százaléka Csehországban, 17 százaléka külföldön, elsősorban Olaszországban és Ausztriában fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

- FrissMédia -