AKTUÁLIS
#minority
#safepack
#interjú
#Kiss András
Mi vagyunk a millió – Kiss András a Minority SafePackről
​Április 3-ig lehet aláírni a Minority SafePack-et (Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést), amely az őshonos nemzeti kisebbségeknek biztosítana európai szintű védelmet. Kiss Andrást, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tagját, az IKSZ megyei elnökét arról kérdeztük, miért fontos ez a magyarság számára.

Az ország számos pontján és online is alá lehet írni a Minority SafePack kezdeményezést, csupán egy percbe telik. Miért fontos, hogy összegyűljön az egymillió aláírás?

A Minority SafePack egy európai szintű kezdeményezés, amely arról szól, hogy amennyiben az egymillió aláírás összegyűlik az Európai Unió területén és ezen belül legalább 7 országból összegyűlik a minimálisan szükséges mérték, akkor az Európai Bizottság köteles foglalkozni a témával. Mi ezt a kezdeményezést azért is tartjuk kiemelten fontosnak, mivel a határon túli magyarok sorsának alakulása szempontjából sem közömbös, hogy az Európai Unió foglalkozik-e az európai őshonos kisebbségek sorsával, jogaival és benne természetesen a külhoni magyarok ügyével. A közelmúltban 2 képviselőtársam Lipők Sándor és Baracsi Endre, valamint jómagam javaslatára a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés egyhangúlag fogadott el egy olyan határozatot, hogy a Megyei Közgyűlés támogatja a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést. A mi megyénk három határ menti megye, sok személyes – baráti –rokoni szál köti össze az itt élő embereket a szomszédos országokban élő magyar közösségekkel, és ebben a helyzetben fontosnak tartottuk, hogy kiálljunk a külhoni magyarokért.

Pár tízezer aláírás hiányzik még a millióhoz. Amennyiben az Európai Bizottság elé kerül a kezdeményezés, pontosan miben várható változás a kisebbségek számára?

Ha összegyűlik a szükséges számú aláírás a Bizottság köteles foglalkozni a kérdéssel és arra valamilyen választ is adni, ennek a folyamatnak a vége akár európai szintű jogszabály alkotás is lehet. Egyébként én azt gondolom, ha az Unió fele annyi időt, energiát és forrást fordítana az őshonos kisebbségek jogainak rendezésére, akik itt élnek évszázadok, sőt, egyes esetekben akár ezer év óta, mint a migránsok elhelyezésére, akkor ezt a kérdést már rég meg tudtuk volna oldani.Ezért a gyakorlati eredmények mellett legalább olyan fontosnak tartom, azt, hogy ez az 1000000 ember egy egyértelmű üzenetet küld Brüsszelnek, hogy mi is itt vagyunk, és itt, Európában szeretnénk megélni nemzeti identitásunkat, kultúránkat, és ehhez nem kérünk mást csak egyéni és közösségi jogaink biztosítását.

Európában, az elcsatolt területek magyarságán kívül melyik kisebbségi népcsoportok számára hozna életminőség-javulást a Minority Safepack sikere?

Európában csaknem százmillió ember él nemzeti kisebbségként, ezen közösségek helyzete országonként különböző. A minimális létszámú aláírás nem csak Magyarországon jött össze már, hanem több európai országban is, például Lettországban, Spanyolországban, Dániában, Romániában vagy épp Szlovákiában, és ez is mutatja azt, hogy ez egy európai szintű kérdés és máshol is igény van az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetének rendezésére, jogainak biztosítására. Szép és fontos gesztus az is, hogy a magyarországi nemzetiségek vezetői közösen írták alá és buzdítják az itt élő nemzetiségi közösségeket a kezdeményezés aláírására. Arra kérek én is mindenkit, az olvasókat is, hogy a www.jogaink.hu-n keresztül online, vagy papír alapon a Magyar Posta bármelyik kirendeltségében írják alá április 3-ig a kezdeményezést és a Rákóczi Szövetség postacímére (Budapest 1971) küldjék vissza még e hét folyamán a náluk lévő íveket. Szánják rá idejükből ezt a 2-3 percet a határon túli magyarok ügyére. Tegyék meg az egyetemes magyar nemzet érdekében, Európa érdekében.