AKTUÁLIS
#mese
#Mesés Advent Kisvárdán
#karácsony
Mesés Advent Kisvárdán: A kis gyufaárus lány
Talán valamennyiünkben él egy kép régi karácsonyokról, amikor az emberek áhítattal ünnepeltek. Az én gyermekkoromban nem az ajándékozás volt a lényeg, és még a kalácsnak is jobb íze volt, mint ma - írja Dr. Juhász Ferencné Kósa Valéria.

Abban az időben nem voltak fényreklámok, fényes karácsonyok, ajándékok tömkelege. Örültünk , ha déli gyümölcsöket kaptunk ajándékba. A narancs, banán, füge nagy szenzációt jelentett számunkra. Nagyon vártuk a karácsonyt. A várakozás idejében magunk is készítettünk díszeket a karácsonyfára. Találgattuk, vajon lesznek-e csillogó üvegdíszek? Olyanról álmodtunk, amilyeneket a színes képeslapokon láttunk.

Falun éltünk, ahol a vegyesboltban csupán szaloncukrot és csokidíszeket lehetett vásárolni. Egyik kedves karácsonyi élményemet mesélem el. Szenteste napján édesanyámmal kezdtük díszíteni a frissen kivágott fenyőt. Rakosgattuk, akasztgattuk a színes csoki díszeket.

Ekkor nagy meglepetés ért bennünket. Nyíregyházán élő keresztanyám váratlanul toppant be. A doboz is gyönyörű volt, amiben a színes üveggömböket hozta. Sokszínű üveggömb: piros, arany, ezüst színű. Arany diót, csillogó holdacskát, pöttyös gombát, ezüst jégcsapot rejtett a doboz. Hallatlan boldogságot jelentett számomra ez az ajándék.

Ez a gyermekkori karácsonyi élmény a mai napig elevenen él bennem. A kis piros pöttyös gombámat sokáig őrizgettem. Sok évig ez a dísz volt a kedvencem. A gomba túlélte a rosszul rögzített fenyőfa felborulását is. A mostani fényesebb karácsonyok alkalmával mindig eszembe jut a gyermekkorom karácsonyainak illata, melyet gondosan őrzök emlékezetemben a csodás, színes üvegdíszek emlékével együtt.