NAGYVILÁG
Külföld
#terrortámadás
#Új- Zéland
Merénylet mecsetek ellen - legkevesebb negyven halott Új-Zélandon
Két mecsetet támadtak meg szélsőjobboldali merénylők Christchurch városában a pénteki imanapon. Mindkettő tele volt imádkozó hívőkkel. A merénylők automata fegyverekkel halomra lőtték őket.

Az egyik merénylőt már azonosították, ő ausztrál állampolgár. Egy szélsőjobboldali szervezet aktivistája- közölte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök.

Ez Új-Zéland történelmének egyik legszomorúbb napja - hangsúlyozta Jacinda Ardern miniszterelnök asszony, aki elmondta, hogy előre megszervezett terrorista akcióról volt szó. A rendőrség őrizetbe vett három embert, akik szélsőjobboldali szervezetekhez tartoztak.

A hatóságok arra kérik a muzulmánokat, hogy ne menjenek pénteken mecsetbe, mert lehet, hogy másutt is támadás érheti őket.

A halottak száma legkevesebb negyven. Sok közöttük a nő és a gyerek, mert az egyik mecsetben azt a részt érte támadás, ahol az asszonyok imádkoztak. Új-Zélandon csekély számú, de gyorsan növekvő muzulmán közösség él, Iszlamista terrorakciók nem voltak, de a másutt történt merényletekről bőségesen beszámolt a helyi média. Új-Zéland tagja annak az ötös szövetségnek, mely minden információt megoszt egymással a nemzetközi terrorizmusról. Az ötös szövetség tagjai: az USA, Nagy Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.


Fotó: lemonde.fr