KULTÚRA
#Szabolcs
#Megyenap
Megyenap Szabolcs községben - fotók
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzata 2005 májusában emelte ünnepi rangba az eseményt, ami azóta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye napja “Megyenap” címet viseli. Ez alkalomból minden évben koszorúzási ünnepség keretében emlékeznek meg Szent László királyról és a Szabolcsi Zsinatról.

Szent László vezetésével 1092-ben tartották meg a szabolcsi zsinatot. A gyűlésen nagyszámú tömeg vett részt, püspökök, apátok, előkelők és maga a nép is. A határozatok egyházi kérdéseket rendeztek el. Nemcsak a döntések, hanem a környezet is meghatározó volt. Erre emlékezve koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Szabolcs Községben.

Ez a zsinat szabályozta a papok házasságát, de törvényesnek nyilvánította az eddig is elismert első házasságot. Templomok építése és fölszerelése, az egyházi javak megtartása érdekében több intézkedés történt; rendezték a tizedszedést, megállapították az egyházi ünnepeket és gondoskodtak megtartásukról. Az év első napjául karácsony első napját rendelték, tiltották a pogány módra való áldozást, rendezték a zsidók és izmaeliták viszonyait és szigorú törvényeket hoztak a női becsület és a családi élet biztosítására.

A koszorúzást követően a vendégeket Szabolcs község polgármestere Csengei László köszöntötte a település református temploma előtti téren. A megemlékezés délutáni programja Nagygécen a Megmaradás templomában folytatódott, amiről később részletesen beszámolunk.