AKTUÁLIS
Megszűnt a Tisza felső szakaszán az árvízvédelmi készültség
​Az elmúlt nap a Felső-Tisza vízgyűjtőjére 6-8 mm csapadék hullott, hazai területen is átlag 7-8 mm értéket mértek a távjelző műszerek. Megyénk folyói apadnak, most a belvízre koncentrálnak a szakemberek.

A Tisza tiszaberceli mértékadó vízmércéjén tegnap délben mért 599 cm-es apadó vízállása mellett a Nagyhalász-Vencsellő-buji árvízvédelmi szakaszon is intézkedtek az I. fokú árvízvédelmi készültség megszüntetéséről, így a folyó teljes vonalán ma már készültséget nem tartanak fenn, valamennyi szelvényben csökkenő vízszinteket tapasztaltak - írta közleményében Kató Sándor védelemvezető-helyettes.

A Kraszna folyó teljes hazai szakasza még igen lassan apad. A folyó védvonalai mentén I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartása indokolt.

A Szamos és Túr folyók vízállásértékei készültségi szint alatti, alacsony értékeket mutatnak. További apadás várható.

A Lónyay-főcsatorna vízszintje Kótajnál csak enyhén csökken a Nyírségből érkező belvizek miatt. Az I. fokú készültséget a hétvégén fenn kell tartani.

Belvízvédekezés

A belvízvédelmi szakaszokon végzett védekezési beavatkozások és az elmúlt időszak kedvezőbb hidrometeorológiai viszonyai miatt csatornáink vízállásai mértékadó vízszint alá csökkentek, továbbiakban nem mindegyik szivattyútelep üzemeltetése szükséges folyamatos üzemrendben. A területről érkező belvizeket csatornáink fogadni tudják, azokat az alsóbb szakaszokra tudjuk kormányozni. A fenti tényezők kiemelten teljesültek a Felső-Szabolcs Felső belvízvédelmi szakaszon, ezért ott tegnap este a készültséget megszüntettük. Jelenleg az igazgatóság működési területén a 12 belvízvédelmi szakaszból 3 helyen másodfokú, és további 3 helyen I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

A szivattyútelepek üzembiztonsága érdekében a hibaelhárítások, karbantartások folyamatban vannak, de a belvízvédekezésben akadályoztatást nem jelentenek.

Az elmúlt napon 12 szivattyútelepünk 15 gépegységgel 12,4 m3/sec összteljesítménnyel 930 ezer m3 belvizet emelt át a befogadókba. A mezőgazdasági területekről a nyitott zsilipeken keresztül a gravitációsan levezetett vízmennyiség is jelentős volt.

A belvízzel borított terület nagysága kismértékben csökkent, jelenleg 11.000 ha, melyből 3460 ha a szántó, és 1540 ha a vetés.

A hét utolsó munkanapján a védekezési munkákban 219 fő vett részt.

A Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező 5 napban nyugodt, csapadékmentes időjárás várható, az éjszakai negatív hőmérsékleteket nappal lassan emelkedő pozitív hőmérsékletek váltják fel