KÉK FÉNY
Megint gyilkolt a szénmonoxid megyénkben
Csütörtök délelőtt negyed tízkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy feltehetően szén-monoxid miatt rosszul lett valaki Nyíregyházán, a Kopogó utcában. Az 50 év körüli ukrán nő életét már nem tudták megmenteni. Abba halt bele, hogy egy alig 5 négyzetméteres, ablaktalan helyiségben kapcsolta be a gázmelegítőt.

Két járművel hét tűzoltó vonult a helyszínre, ahol egy családi ház zárt nyári konyhájába kellett légzőkészülékkel behatolniuk. A helyiségben egy holttestet találtak. A tűzoltók magas koncentrációjú szén-monoxidot mértek a helyszínen. A nyári konyha kétfele volt osztva: a hátsó öt négyzetméteres, ablaktalan részben egyetlen ajtó volt, és egy gázpalackról működő sziesztakályha üzemelt. Nagy valószínűséggel a kályha működése és a szellőzés hiánya vezetett a mérgező gáz kialakulásához.

Az egyébként ukrán állampolgárságú nő a piacon árult. A ház tulajdonosai is ukránok, 15 éve költöztek hazánkba. A szomszédok elmondták, hogy ezelőtt egy héttel már volt egy nagyobb rendőrségi akció, mivel a ház idős tulajdonosát egy kutya szétmarcangolta. Ő most is kórházban van, így csak a felesége volt otthon. A szén-monoxid mérgezésben elhunyt nő "albérlőként" lakott a nyárikonyhában.

Az élettelen testet egy távoli ismerős fedezte fel, aki elkezdte keresni a nőt, mivel az nem ment ki a "KGST"piacra árulni.

A katasztrófavédelem szóvivője , Rutkai-Dér Vivien elmondta, hogy ez az eset is jól mutatja: nem csak a régi gázkazánok közelében fejlődhet szén-monoxid, sőt, kéménynek sem kell ehhez működnie. Valamennyi nyílt lánggal üzemelő fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, hiszen ha nem jó a szellőzés, ezek a berendezések elhasználják a szoba levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a szén-monoxid. Ahol nyílt láng van a szobában, nem elég néha kinyitni az ablakot: gondoskodni kell az állandó és automatikus levegő-utánpótlásról is. Az ajtókba, ablakokba résszellőzőt kell tenni.

- FrissMédia -