NAGYVILÁG
Belföld
Megérkezett a Moderna vakcinája Magyarországra - mindenkinek jut oltás
Megérkezett az első Moderna-vakcinaszállítmány Magyarországra - hangzott el az M1 aktuális csatornán kedden. Később megszólaltatták a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatóját is, ennek a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatnak a telephelyére vitték az oltóanyagot.

A tévécsatorna tudósítása szerint első lépésben vitték a szállítmányt egy gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat telephelyére. A tájékoztatás szerint a 7200 vakcina, amely 3600 ember oltására elegendő, nem sokkal 10 óra után érkezett a budapesti telephelyre.

A műsorban elhangzott: a vakcinát szállító kisteherautó hétfő délután 4 órakor indult Belgiumból, az autót rendőri felvezetés kísérte.

A tudósítás szerint a raklapnyi vakcinát folyamatosan monitorozzák, a benne lévő digitális hőérzékelő figyeli, hogy -25 Celsius-fokon maradjon az oltóanyag. Amennyiben az átvétel során mindent rendben találnak a magyar hatóságok, a szállítmányt egy 2-3 négyzetméteres hűtőkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre.

A csatorna nem megerősített információja szerint a Moderna-vakcinát az idősotthonok lakói kapják.

Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója a közmédiának később azt nyilatkozta: amikor kiderült, hogy a Pfizer-BioNTech-vakcinát -70 Celsius-fokon kell tárolni, mélyhűtőparkot alakítottak ki, és ennek köszönhetően több millió vakcinát tudnak tárolni.

A kedden megérkezett Moderna-vakcinát -15 és -25 Celsius-fok között kell tárolni, erre jelenleg kisebb mennyiségben van kapacitás, de ezt a következő hetekben bővítik, hogy az oltóanyagból nagyobb mennyiséget tárolhassanak - mondta.

A kedden Magyarországra érkezett Pfizer- és Moderna-vakcinaszállítmányok további 51 ezer ember oltását teszik lehetővé - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília elmondta: a keddi Pfizer-szállítmányból 47 385 embert lehet beoltani, ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy egy ampullából az eddigi öt helyett hat embert oltsanak be.

Ezt az tette lehetővé, hogy a gyártó "jelentősen túltöltötte" az ampullákat, így azokból plusz egy dózis kinyerhető - magyarázta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília ismertette azt is, hogy a keddi Moderna-szállítmányból 3600 embert lehet beoltani, a vakcina egy ampullája tíz adagot tartalmaz.

Jövő kedden újabb 39 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezik a Pfizer vakcinájából Magyarországra. A következő héten kisebb mennyiséget várnak a Moderna oltóanyagából is, de pontos mennyiséget és dátumot nem tudott mondani.

Müller Cecília elmondta: eddig 42 549 egészségügyi dolgozó kapta meg a védőoltást, elkezdődött négy, nagy létszámú idősotthon lakónak és dolgozóinak oltása, a hétvégén pedig a 150-nél nagyobb létszámú otthonokba is megérkezik a vakcina. Az oltási programot szombaton és vasárnap is folytatják - tette hozzá.

"Minden igyekezetünkkel azt a célt szolgáljuk, hogy az oltóanyag gyorsan, hatékonyan a legnagyobb kockázatú csoportok rendelkezésére álljon" - hangsúlyozta. Jelezte: azoknál, akik az első napon kapták meg az oltást, január 16-án lesz esedékes a második adag beadása.

Az országos tisztifőorvos elmondta: több mint 19 millió adag vakcinát már lekötött Magyarország, ez csaknem 10 millió ember beolthatóságát jelenti, mivel a piacon lévő készítményekből két adagra van szükség a védettséghez.

A Pfizer/BioNTech vakcijánával csaknem 3,3 millió ember, a Moderna oltóanyagával 872 ezer ember, az AstraZenecáéval 3,27 millió ember oltására van lehetőség. A Janssen vakcinájával 2,18 millió embert lehet beoltani, míg a CureVac készítményével 250 ezer ember beoltására elegendő vakcinát kötött le Magyarország - részletezte. Ez azt jelenti - tette hozzá -, hogy 9 868 000 ember részesülhet majd védőoltásban itthon.

Jelezte, az Európai Unióban lekötött vakcinákon túl is tárgyalásokat folytat a kormány más gyártókkal is, és amely cég oltóanyagát engedélyezni fogják, abból is vásárol majd Magyarország.

Az országos tisztifőorvos az oltással kapcsolatban beszélt arról is, hogy az immunrendszert befolyásoló tényezőket - így az intenzív testmozgást és az alkoholfogyasztást - az oltást követő néhány napon kerülni kell.

Müller Cecília igennel felelt arra kérdésre, hogy beoltatja-e magát. A szakember megdöbbentőnek nevezte azokat a - közösségi médiában megjelenő - megnyilvánulásokat, amelyek azok ellen irányulnak, akik beoltatnák magukat vagy már meg is kapták az oltást. "Amit a tudomány igazolt, a mellé kell felsorakozni" - hangoztatta.

- MTI -