KULTÚRA
Múlt idő
Megdöbbentő balesetek – A „fekete fuvar”
A kilencvenes évek második felében járunk. Egészen pontosan 1997 októberének utolsó napján, amikor is egy hatszemélyes kisbusz az akkori híradások szerint 32 személyt szállítva egy menetrend szerinti vonattal ütközött Kisfástanyán. Egy fiatal nő a kórházba szállítás közben életét vesztette, négy gyermek maradt árván. Megszólaltattunk néhány túlélőt.

Az ország és benne megyénk is a halottak napjára készül, az időjárás szokatlanul enyhe október 31-én, pénteken reggel. Abban az évben Szabolcsban 270-280 ezer tonna alma termett, 1997 október végére a felét már fel is dolgozták. Az össztermés 10-15 százaléka még fán volt.

Pénteken reggel egy hatszemélyes kisbuszban 18-an, főként tiszalöki lakosok indultak almát indultak szedni.

A Tiszalökről Nyíregyháza felé tartó kisbusz a 3612-es számú közúton, Kisfástanyánál vasúti átjáróhoz ért. Figyelmen kívül hagyta a fénysorompó tilos jelzését és ráhajtott a vonatsínre. Ekkor a körülbelül 30 kilométeres sebességgel érkező vonat 20 méterre járhatott onnét. A mozdonyvezető észlelte a kisbuszt, vészfékezett, ám az ütközést elkerülni már nem tudta. A vonat a kisbusz jobb oldalának, a fotók alapján a hátának közelebbi résznek ütközött, majd a gépkocsit 37,7 méteren keresztül maga előtt tolva állt meg.

Virányosra mentünk, eddig nem volt semmi gond

A sógornőm javasolta, hogy járjunk almát szedni, legalább keresünk egy kis pénzt, s viszünk haza almát a gyerekeknek - meséli az egyik túlélő, akit a baleset után combcsonttöréssel ápoltak a megyei kórházban. A sógornője, aki mellette ült a kisbuszban, a kórházba szállítás közben életét vesztette. Őt érte közvetlenül az ütközés.

T. László így emlékszik vissza: nem tudom, mi történhetett, nem ment gyorsan a mikrobusz. Leghátul álltam, beszélgettünk. Amikor felpillantottam, láttam, hogy ott a vonat, s nekünk jön. Csak arra maradt időm, hogy megkapaszkodjak. A sógornőm volt mellettem, őt érte elsőként a becsapódás. Négy gyermek maradt árván.

A túlzsúfolt mikrobusz a jól működő fénysorompó tilos jelzése ellenére, jó látási és útviszonyok mellett akart áthaladni a vasúti átjárón.

Abban az időben két megyei napilap tájékoztatta a lakosságot az eseményről. Érdekes módon mindkettő 32 utasról adott tudósítást, ebből az egyik meglehetősen áthallásos címmel jelent meg: „Fekete fuvar”.

"A csodával határos módon menekült meg - az első becslések szerint - az a 32 roma, akik egy kilencszemélyes Toyota mikrobuszban próbáltak meg átkelni a síneken Tiszalök-Kisfástanyánál. Talán a nem mindennapi „népsűrűség” lehetett az oka, hogy a kilométerekről belátható vasúti átjárón épp akkor akartak átmenni, amikor a síneken odaért a menetrend szerint közlekedő személyvonat" – írta akkor az Új Kelet tudósítója.

A Kelet-Magyarország másnapi cikkében már tényként közli az utasok számát. "Tragédia színhelye volt tegnap reggel negyed nyolc tájban a tiszalök-kisfástanyai vasúti átjáró, ahol a jól működő fénysorompó tilos jelzése ellenére a sínekre hajtott egy 32 (!) embert szállító tízszemélyes mikrobusz."

Mint később kiderült, nem 32, hanem 18 utasa volt a balesetet elszenvedő kisbusznak

A baleset utóéletét dr. Resán Dalmával, a Nyíregyházi Törvényszék sajtó szóvivőjével bogoztuk ki.

A balesetben a kisbuszban utasként helyet foglaló személyek közül 12 szenvedett sérüléseket, közülük egy a kórházba szállítása közben meghalt, 4-en 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedtek, míg 7-en könnyebben sérültek.

A vádlott sofőr a nyomozás során és a tárgyaláson is elismerte felelősségét és bűnösségét. Védekezésében arra hivatkozott, hogy azért nem látta sem a vonatot, sem a fénysorompót, mert a nap a szemébe sütött. A bíróság ezt a védekezést nem fogadta el, figyelemmel az ügyben kirendelt szakértő véleményére.

A Nyíregyházi Városi Bíróság 1998 május 6-án meghozott ítéletében T. A. vádlottat halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt halmazati büntetésül 4 év fogház főbüntetésre és 5 év közúti járművezetéstől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Az ítélettel szemben a vádlott és védője fellebbezést jelentett be akkor.

- FrissMédia -