NAGYVILÁG
Belföld
#Máriapócs
Máriapócs, a 25 éves város
Máriapócs 1816-tól 1872-ig vásártartási joggal rendelkező mezőváros volt. 1991. augusztus 18-án II. János Pál pápa is idelátogatott, ekkor keleti rítusú misét is pontifikált magyar nyelven, a kegytemplom mellett felállított szabadtéri oltárnál 150 000 hívő jelenlétében. 1993-óta Máriapócs újra város. A jubileumi megemlékezésen több rangos elismerést is adományoztak.

A település 1993-ban visszakapta városi rangját, amit az akkor belügyminiszter, Boros Péter adott át a város vezetésnek. Abban az évben 28 gyermek született Máriapócson. Nekik az elmúlt 25 év az eddigi életüket jelenti – fogalmazott Papp Bertalan azon az ünnepségen, melyet Máriapócs varossá válásnak 25. évfordulója alkalmából rendeztek.

Az elmúlt 25 év eredményeiről szólva a város polgármestere elmondta, hogy 1993-ban a település vagyona 116 millió forint volt, ami a 25 év alatt több mint kettőmilliárd forintra növekedett. Azóta olyan nagy beruházások valósultak meg, mint például a gázhálózat, kerékpárutak, útépítések, ingatlanvásárlások, szabadidőpark, szennyvízcsatorna-hálózat építése.

A város vezetője beszédében kitért arra, hogy 1991. augusztus 18-án II. János Pál pápa Máriapócsra látogatott, ekkor keleti rítusú misét is pontifikált magyar nyelven, a kegytemplom mellett felállított szabadtéri oltárnál 150 000 hívő jelenlétében. Ez az esemény nagyban előmozdította Máriapócs városi rangra emelését.

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédében azt mondta, ahogy vannak a dolgos hétköznapok, úgy kell az is, hogy találjunk időt egymásra. Kell, hogy szakítsunk időt az ünneplésre, hogy egy kicsit megálljuk, megpihenjünk, hogy együtt legyünk s visszatekintsünk. „Az, hogy egy nagyobb közösség létrejön, erősödik, az az emberi élni akarás egyik legkézzelfoghatóbb jele” – fogalmazott. Az államtitkár Máriapócsot úgy jellemezte, hogy „habár fizikálisan kicsi, szellemileg, lelkileg hatalmas város az önöké.

Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlés képviselője az ünnepségen rámutatott, hogy nem szégyenkezhet a település: „Máriapócs egy igazi kis város, annak minden pozitív jellemzőjével.” Ugyanakkor az, hogy az épületek, közterek megújultak, önmagában kevés, hiszen ezeket az épületeket meg kell tölteniük a közösségeknek. Ez a legnehezebb feladat – jelentette ki a képviselő, majd hozzátette: köszönet illeti a máriapócsiakat, akik vállalják a mindennapi küzdelmet, „mert a mindennapokból lehet felépíteni ezt az ünnepet, amin most itt vagyunk.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke szűkebb hazánk lakóinak köszönetét tolmácsolta a jelenlevőknek. Az elnök úgy fogalmazott, hogy Máriapócs a megye büszkesége, elsősorban a kegyhely miatt, ami múltjához, jelenéhez és a jövőjéhez is hozzátartozik.

A városi ünnepségen az önkormányzat elismerésben részesítette a településért végzett munkájáért Horváthné Varga Alizt, Palóczy Tímeát, Kerecseny Erzsébetet, Jobbágyné Feczák Évát, Nagy Károlynét, Dávida Lászlónét, Ifj.Lőrincz Pétert, valamint Ruszinkó Jánosnét.

Önkormányzati díszoklevelet kapott: Rebrey Gym

Önkormányzati emlékérmet adományozott a testület Rózsa Zoltánnak és polgármesteri elismerésben részesült Kiss András.

Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere a Panoráma Világklub, Összefogás a magyarságért díját vehette át az ünnepségen

Fotó: Bakos Zsolt

- FrissMédia -