KÖZÉRDEKŰ
Pályázatok
Már pályázhatnak a megyei civilek, rekordösszeg jut támogatásokra
Októbertől lehet pályázni a civileknek. A keret több mint 11 milliárd forint. Az összevont pályázatok beadási időszaka november 2-áig tart. Az igényelhető támogatás összege pályázati kategóriától függően 200 ezertől 4,5 millió forintig terjed.

Kiss András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ operatív igazgatója mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy megyénk civiljei országos viszonylatban a második helyen szerepelnek az eredményes pályázatok számát illetőleg.

Az operatív igazgató kiemelte, hogy 2022-ben 10,9 milliárd forintból gazdálkodott a NEA, a 2023-as keretösszeg 11,05 milliárd. Ez a legmagasabb összeg az alap fennállása óta.

Felhívta a figyelmet, hogy az összevont pályázatokon túl egyszerűsítettek is vannak, ezek beadási időszaka október 17-étől november 16-áig tart. Itt az igényelhető támogatási összeg 100 ezertől 350 ezer forintig terjed. Az egyszerűsített támogatás esetében a rendeletileg előírt éves bevételi értékhatár 5 millióról 7 millió forintra emelkedett.

A pályázatokat öt úgynevezett kollégiumba lehet beadni - közösségi környezet, mobilitás és alkalmazkodás, nemzeti összetartozás, társadalmi felelősségvállalás, valamint új nemzedékek jövőjéért kollégiumba.

A pályázati kiírások megismerhetők a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján, valamint a Civil Információs Portálon.

A múlt évhez hasonlóan a formailag érvényes, de nem támogatott összevont pályázatok esetében lehetőség nyílik 150 ezer forint igénylésére, melyet a civil szervezet alaptevékenységéhez kapcsolódó működési és szakmai költségekre lehet fordítani. Azonban fontos elmondani, hogy ezt a lehetőséget a pályázat beadásakor a megfelelő helyen jelezni kell, azaz nem automatikus. Kiss András azt mondta, hogy bátran jelölje be ezt minden civil pályázó, emiatt nem szenved hátrányt.

A támogatásokat azok a civil szervezetek - alapítványok vagy egyesületek - igényelhetik, melyeket 2021. december 31-éig nyilvántartásba vettek.

- FrissMédia -