PUZZLE
Cukiság
Már láthatjuk a törpevíziló bébit Nyíregyházán
Törpevíziló (Choeropsis liberiensis) született a Nyíregyházi Állatparkban. A kis állat, most, hogy felerősödött, a mai naptól birtokba vette a Tarzan ösvénye kifutórendszer víziló bemutatóját, ahol már a nagyközönség is láthatja a várva-várt szaporulatot.

A törpevíziló a kipusztulás szélén lévő, igen ritka vastagbőrű, az ötször nagyobb mésfél tonnás nílusi rokonával ellentétben már csak nagyon kis területen őshonos. Mindössze kétezer egyed él belőle Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben. Állományát leginkább az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat veszélyeztetik, ezért nagyon fontos, hogy zárt tartási körülmények között, koordinált tenyészprogram keretében szaporodjanak.

A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár 2009 óta van itt. Broutille (23), a nőstény Franciaországból, míg párja, Hamlet (15), Dániából került az Európai Fajmegőrzési Program keretében a SóstóZoo-ba.

A törpevízilópár igen sikeres, hiszen már negyedik alkalommal születik utódjuk. A 2011-ben, a 2015-ben és 2017-ben világra jött borjaik már egy másik állatkertben élnek.

Broutille, az anyaállat jelen esetben is nagyon gondos, naponta 4-5-ször szoptatja a 190 nap után világra jött kicsinyét, aki már elkezdte a szilárd táplálékot is fogyasztani: ez szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből áll.

A park legújabb kisállata Gerzson napján született, így gondozói ezt a nevet adták neki. Születésekor 6 kilós volt, majd 6 hetesen 13 kiló. Azóta is rohamtempóban növekszik, naponta úgy negyed kilogrammal nő a testtömege a jelenleg 7 hetes állatnak, aki ivarérett korában akár 250- 300 kilót is nyomhat.

Míg rokonát, a nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpevíziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj. Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat és a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él. Nemcsak testalkata, de szociális viselkedése és életmódja is eltér nagytestű rokonától. A törpevíziló magányos életmódot folytat és előszeretettel tartózkodik a szárazföldön, veszély esetén sem a vízbe menekül, hanem a sűrű bozótosba.

Az állat születése különlegességnek számít, mivel az elmúlt 12 hónapban mindösszesen 14 egyed jött világra a világ állatkertjeiben, ráadásul hím ivarú utód sokkal ritkábban születik, mint nőstény.

- FrissMédia -