AKTUÁLIS
#kisebbségvédelem
#szabolcs megye
#Seszták Oszkár
#minority safepack
Már csak egy hétig lehet aláírni az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést
Egy hetük van a magyaroknak, hogy felmutassák erejüket, és összegyűjtsék a hiányzó 25 ezer aláírást az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés, a Minority SafePack támogatására - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke egy kedden közzétett felhívásban.

Emlékeztetett arra, hogy április 3-án zárul az aláírásgyűjtés, addig kell összegyűlnie egymillió aláírásnak, így egy hét maradt arra, hogy meglegyen a hiányzó 25 ezer támogató kézjegy is.

Felidézte: a lisszaboni szerződés 2009-es bevezetésekor azt mondták, úgy akarják alakítani az Európai Uniót, hogy a többséggel egyenértékű jogok járjanak a kelet-európai országok őshonos kisebbségeinek. Úgy vélte, az európai polgári kezdeményezés bejegyzésével, közel tízéves munka nyomán elvitték a magyar ügyet Európába, rést ütöttek a falon.

A felhívásban arra kérte a magyarokat, hogy most még ne dőljenek hátra, hiszen a feladat nem kevesebb, mint a magyar közösség vissza nem térő lehetőségére emlékeztetni családtagokat, barátokat és ismerősöket.

"Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivette a részét az aláírásgyűjtésből" - ezt már a megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár mondta szerdán azon az ünnepélyes aktuson, ahol átadták a megyében összegyűlt aláírásokat a Rákóczi Szövetség főtitkárának, Csáki Csongornak.

Kiss András a megyei közgyűlés KDNP-s tagja elmondta, hogy a mai nap mintegy 8.800 aláírást adnak át a gyűjtéssel megbízott Rákóczi Szövetségnek. Ezeket az aláírásokat a megyei közgyűlés tagjai, megyei országgyűlési képviselők, polgármesterek gyűjtötték össze, így ez "csak" egy része a megyében összegyűlt több ezer aláírásnak. Viszont - jegyezte meg a közgyűlés elnöke -, a most átadott aláírások gyűjtésben csak a Fidesz-KDNP politikusai vettek részt.

Az akció online számlálóján az is látható, hogy a minimálisan kötelező hét uniós tagállam után hirtelen Bulgáriában is összejött a minimális kvóta. Ha az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által kezdeményezett heroikus gyűjtés sikeres lesz, az Európai Bizottságnak jogszabálymódosítást kezdeményező javaslatot kell tennie kisebbségvédelmi téren.

Csáki Csongor elmondta, hogy az aláírásgyűjtésben a középiskolások is aktívan kivettek a részüket, hiszen - mint fogalmazott a főtitkár - ez nem egy politikai kezdeményezés. Hogy ösztönözzék a középiskolásokat az aláírásgyűjtésre, egy versenyt is meghirdettek, melynek a fődíja egymillió forint értékű Kárpát-medencei utazás. Ezt a versenyt a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium nyerte, melynek diákjai közel 5 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Amennyiben még nem csatlakozott a kezdeményezéshez, itt megteheti.