NAGYVILÁG
Belföld
#okos zebra
#Nyíregyháza
Már a zebra is okos Nyíregyházán - videó
Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint évente közel 15 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történik Magyarországon. Megdöbbentő, de a kijelölt gyalogátkelőhelyek a városi közlekedésben azok a helyek, ahol a leggyakrabban fordulnak elő balesetveszélyes helyzetek.

Az elmúlt másfél évben csaknem 1500 embert ütöttek el a zebrákon országszerte. A KSH adatai szerint 2018 első felében 10 százakkal több gázolás történt a zebrákon, mint 2017 ugyanezen időszakában. Ez különösen nagy szám annak tükrében, hogy a közúti balesetek és a halálos kimenetelű esetek száma is csökkent. A balesetek több mint 90 százaléka a gépjárművezetők hibájából következik be. A közlekedésbiztonsági szakemberek szerint a láthatóság növelése az egyik legfontosabb kulcs a balesetek megelőzéséhez.

Nyíregyháza közgyűlése a gyalogosbiztonság javítása érdekében októberi ülésén döntött intelligens gyalogosvédelmi rendszer, úgynevezett okos zebra kialakításáról a Korányi Frigyes utcán az Északi Temető hátsó bejáratához közeli kijelölt gyalogátkelőhelyen. A Generali a Biztonságért Alapítvány közérdekű kötelezettségvállalása révén megvalósuló SafeCross rendszer egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra.


A Generali a Biztonságért Alapítvány (GABA) egyik fő célkitűzése a balesetmegelőzés, a gyalogosok védelme. Ezért az Északi Temető hátsó bejáratánál elhelyezkedő gyalogátkelőt most egy okos zebrával tettük még biztonságosabbá - monda el portálunknak Olt Boglárka a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője.

Életet menthet

Egy Debrecenben telepített okos zebránál vizsgálta az önkormányzat a megállási hajlandóságot. Az okos zebra telepítése előtt ez 55 % volt, két hétre rá 65%-ra emelkedett, két hónap múlva pedig már 76%-os volt.


A „SafeCross” okos zebra

A SafeCross Okos Zebra rendszer keretében az út két szélén - megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopokat helyeztek el, az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Ez a jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten. Így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt. A rendszer célja, hogy az adott gyalogátkelőnél a járművezetők számítsanak rá, hogy ha villog a LED, akkor gyalogos halad át és meg kell állniuk.

2018-ban az alapítvány 10 okos zebrás gyalogátkelőhely kialakítását finanszírozza mintegy 22 millió forint értékben. Már van ilyen Zalaegerszegen, Dunakeszin, Szekszárdon, Kecskeméten, Budakeszin, Miskolcon, Székesfehérváron és most Nyíregyházán is. A nyíregyházi átkelőhelyen megvalósult okos-zebra mintegy kétmillió forintba került.

A mai átadáson ott volt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza város polgármestere is.


- FrissMédia -