AKTUÁLIS
#Ferenc pápa
#pápalátogatás
#Budapest
#Semjén Zsolt
#Szijjártó Péter
#Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
#érkezés
#köszöntés
Magyarul szólt a pápa a Karmelita kolostorban- Frissítés
Isten, áldd meg a magyart! - fejezte be beszédét Ferenc pápa az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel szervezett találkozón a Karmelita kolostorban. Beszédét élőben közvetítette a Duna Televízió. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra.

A Ferenc pápát és kíséretét szállító gép néhány perccel 10 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az egyház képviseletében Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita fogadta a katolikus egyházfőt. Száz gyermek is izgalommal várta őt a repülőtéren. Közülük két, magyar népviseletbe öltözött gyermek kenyeret és sót adott át Ferenc pápának. A megilletődött gyermekek bizonyára nem felejtik el ezt a néhány pillanatot, amíg a Szentatya előtt állhattak.

A pápai delegáció tagja mások mellett Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok vezetője.

A katolikus egyházfő a megérkezése után négyszemközti találkozón vett részt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

11.00 órakor Ferenc pápát ünnepélyes fogadták a magyar közjogi méltóságok a Sándor-palota előtti téren (Szent György tér).

11.30 kor a pápa udvariassági látogatást tett Novák Katalin köztársasági elnöknél a Sándor-palotában, majd találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezt követően a katolikus egyházfő az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozott a Karmelita Kolostor épületében. Novák Katalin köszöntő beszédében kiemelte, hogy "a magyarok és milliók világszerte a béke emberét látják Ferenc pápában, s kérte őt, hogy "járjon el személyesen a mielőbbi igazságos béke érdekében". Ferenc pápa az "emberiség közös emlékezetét" képviselő Európa alapvető jelentőségű szerepét hangsúlyozta a jelenlegi helyzetben, jelezve, a kontinens hivatása, hogy egybegyűjtse az elszakadtakat, befogadja a népeket és senkit se tartson meg örökre ellenségének.

Ezzel nem ért véget a pápa zsúfolt magyarországi látogatásának első napja. Kora este a Szent István-bazilikában találkozott püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal.

Az MTVA - Duna csatorna élő közvetítésében azt is láthattuk, hogy a pápa a biztonsági embereinek igyekezete ellenére közel vitette magát a kerekesszékben a Szent István-bazilika előtti téren várakozó emberekhez.

A pápalátogatásról készített további fotókat a galériában láthatják.

Ferenc pápa 2023. április 30-án is tartó apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban pénteken, szombaton és vasárnap is két-két élő közvetítés lesz látható, hallható.

Forrás: MTI