AKTUÁLIS
#Grezsa István
#videó
#Kárpát-medencei óvodafejlesztési program
Magyar óvodák azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá - videó
Hétmérföldes léptekkel halad a magyar kormány óvodafejlesztési programja a Kárpát-medencében. Gyerekek tízezreit érinti a határon túl.

A miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának programja idén tavasszal indult és az egész Kárpát-medencét lefedi. Erdély 7,5, a Felvidék 6,2 milliárd forint értékben részesül belőle, de kerül pénz a muravidéki, horvátországi és kárpátaljai intézményekre is. Összesen 68 új óvoda építését, 215 fejlesztését öleli fel, 1500 helyen pedig magyar sarkot alakítanak ki, játékokkal.

A legfontosabb cél az, hogy legyen utánpótlásuk a határon túli magyar iskoláknak. Arra számítanak, hogy a fejlesztésekkel vonzóvá válnak ezek az óvodák a vegyes házasságokból származó gyermekeknek is. Tervezik óvodapedagógusok, pszichológusok, logopédusok képzését is, és gyermekorvosokat is becsatornáznának a programba. De azt fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a program semmilyen módon nem veszélyezteti a magyarországi óvodák felújítását, építését.

A héten újabb átadásokra került sor: Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hat felújított óvodát avatott fel Kárpátalján.




- Friss Média -