KULTÚRA
Programok
#Lúdas Matyi
#Felső-Szabolcsi Kórház
#Kisvárda Master Good
#előadás
Lúdas Matyi a kisvárdai kórházban
Közel 20 éve tartja repertoáron a Mandala Dalszínház a Lúdas Matyi zenés mesejátékot, ezúttal a Felső-Szabolcsi Kórház meghívására érkeztek a rétköz szívébe. A kórház immáron harmadik éve így kedveskedik dolgozóinak, s gyermekeinek Mikulás napján. Az egyébként meglehetősen komoly eszmecserék színtere - a kórház előadóterme -, ezúttal gyermekzsivajtól volt hangos ma délelőtt.

A darab Fazekas Mihály ismert meséjét dolgozza fel kellő humorral és népzenével. Igazi családi darabról van szó, mely felnőtteket és gyerekeket egyaránt szórakoztatott. A Mandala Dalszínház előadása interaktív, a 20 év alatt folyamatosan formálódott darab pedig beépítette mára az interaktivitás során tapasztalt legjobb poénokat.

Az előadás elején Hegyi Henrik, a Felső-Szabolcsi Kórház igazgatója köszöntötte a nézőket, közben mákos és diós bejglivel, no meg finom teával vendégelték meg az apróságokat, s szüleiket.

A darab zenéjét Rosa László szerezte, dalszövegek Novák Péter fejéből pattantak ki.

A klasszikus történet jól ismert: a naphosszat lustálkodó Matyi egyetlen kincsét, a libáját Döbrögi uraság elkobozza s kapzsi feleségének viszi haza, Matyit pedig fizetségül megbotoztatja, aki megfogadja, hogy ha bírja ésszel és erővel, háromszor adja vissza az „jussot” Döbröginek. Álmában vándorútra indul, kitanulja az építész és az orvos mesterséget, valamint a verekedés fortélyait is elsajátítja. Ravaszságának köszönhetően, sikerül teljesítenie fogadalmát, s végül mindenki elnyeri méltó jutalmát.