AKTUÁLIS
#Nyírbogát
#lakossági fórum
#községháza
Lomnici Zoltán: egyértelműen a vidéket akarják büntetni
Magyarország helyzete és a nemzeti szuverenitás kérdése, valamint a kistelepülések jelene és jövője címmel dr. ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász tartott lakossági fórumot pénteken Nyírbogáton, a községháza zsúfolásig megtelt közösségi termében.

Lomnici Zoltán a fórumot megelőző sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy

Az agrártámogatásokat Brüsszelben meg akarják nyirbálni. Ezzel egyértelműen a vidéket büntetnék

– jelentetett ki az alkotmányjogász, majd egy ENSZ jelentésre hivatkozva folytatta: „a vidéki létforma megszűnőben van.” Lomnici véleménye, hogy „ennek nyilvánvalóan ellent mondana az, és azt a tendenciát erősítené, hogyha az európai unió büntetné a vidéket, büntetné az agráriumot.” Erről beszélni kell. „az itt élőknek is joguk van tudni” – fogalmazta meg a fórum célját, majd még hozzátette, hogy a 2019-es európai parlamenti választás (EP) milyen sordöntő lesz. A jogász véleménye, hogy az EP választás ki fog hatni az ősszel esedékes helyhatósági választásokra is.

Lomnici a beszélgetés végén elmondta, hogy akik eljönnek egy ilyen fórumra, azok felelősek a környezetükért, saját hazájukért, nemzetükért.

A FrissMédia kérdésre válaszolva dr. Simon Miklós (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője az uniós agrártámogatásról elmondta, hogy az jelentős segítség a magyar gazdáknak, hisz a jövedelemteremtő képessége ennek az ágazatnak ezen múlik.

A cél, hogy az agrártámogatások szintje ne csökkenjen az Európai Unióban a következő tervezési ciklusban.”

Ezt jelentette ki a képviselő, majd hozzátette, hogy a térségben a gazdákkal összefogva fel fogják emelni a szavukat, így próbálva nyomást gyakorolni a döntéshozókra. Ezt az összefogást támogatni kell, hisz az agrártámogatások megnyirbálása nagyban befolyásolja a hazai élelmiszerárakat, azaz jelentős drágulás lehet a következménye – mondta a képviselő.

A fórumon több település vezetője, Nyírbogát polgármestere, Rizsák Ildikó, valamint vezető személyek is jelen voltak. A közel másfél órás előadás végén az alkotmányjogász – aktuálpolitikai kérdéseket is érintve, – válaszolt a kérdésekre.