NAGYVILÁG
Belföld
#jégeső
#viharkár
#katasztrófa
#katasztrófavédelem
#Nagyecsed
#Nyírség
#Szatmár
Lesújtott a jég! Több száz ház vált lakhatatlanná Nagyecseden
Megdöbbentő, ilyet csak katasztrófafilmekben láthat az ember - gondolnánk, - azonban csütörtök délután a legrosszabb rémálom vált valósággá Nagyecseden, ahol 8 perc alatt emberek százai életének a munkája vált semmivé.

Mint az ágyúgolyó úgy süvöltött, majd éktelen dörgéssel becsapódott a tetőbe. Szanaszét repült minden - jellemzi a tegnapi jégvihart egy idős nő Nagyecseden. A 78 nyarat megélt, hajlott hátú, a munkától nemes barázdákkal szőtt kezű asszony élete vált egy szempillantás alatt semmivé. A vihar lecsapott, és mintha az emberiség összes bűnét egyszerre akarta volna megfizettetni az ott élőkkel.

Ekkora jégdarabokat találtak.


Megdöbbentő a látvány. Mintha Nagyecsed 3 utcája gyakorlatilag megsemmisült volna. A házak lakhatatlanná váltak, hisz a öklömnyi jég mindent átszakított, ami az útjába került, szabad utat nyitva az özönvízszerű esőnek.

Autók szélvédői, ablakai is berobbantak a jégtől.

A károk felmérése és az elhárítás éjszaka is folyamatosan zajlott. Ki-ki a maga módján mentette a menthetőt, de nagyon sok idős ember magára maradt. Sokan közülük betegesek, kétségbeesve nézik a házuk maradványait. Aki teheti rokonoknál húzza meg magát, de van, aki nem hagyja el a házát. Ő itt élte le az életét, akkor sem hagyná, ha már csak egy fal állna az egykori boldog családi fészek helyén.


A jégeső nem csak Nagyecsedre, de a környező településekre is lecsapott. A katasztrófavédelemhez mintegy 200 bejelentés érkezett, a legtöbb Nagyecsedről. A kisvárosban több száz épület, elsősorban családi házak tetőszerkezetét rongálta meg a hirtelen lezúduló jégeső. A helyszíneken összesen 83 tűzoltó, hivatásos és önkéntes beavatkozók dolgoztak folyamatosan. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei egységeket a kárfelszámolásokban hajdú-bihari és borsodi egységek is segítették.

A tűzoltók nagy erőkkel folytatják a viharkárok felszámolását.

Képeink a jégvihar utáni eseményeket mutatja be.