Tudomány és Technika
#Facebook
#lehallgatás
#manipuláció
Lehallgatható, mit nézel a tévében - a Facebook durva szabadalmai
Miután már jó sokat örültünk Mark Zuckerberg találmányának, úgy tűnik, most zord napokat hozhat ránk a Facebook.

Ki szeretné, ha mindent tudnának róla olyanok, akiknek semmi közük hozzá? Pedig egyre inkább így van, kémkedik már ránk a telefonunk, a laptopunk, a letöltött applikációink és a közösségi oldalaink is.

A Facebook ebben is élen jár, újabb és újabb dolgokat tud meg rólunk - olyanokat is, amiket még csak nem is sejtünk és talán nem is akarunk. Például megjósolná, hogy mikor halunk meg. De a már levédett vagy még csak beadott szabadalmai között nem ez az egyetlen, amitől égnek áll a hajunk.

Itt van például, hogy szó szerint lehallgat bennünket. Sokan állítják: azt, hogy miről beszélgetünk vagy éppen mit nézünk a tévében, szépen nyomon követi a mikrofonon keresztül. Fordult már elő Önnel is, hogy a párjával mondjuk arról beszélgetett, hogy le kéne cserélni a kocsit és ettől kezdve elárasztották az autóreklámok? Na ugye. A Facebook ugyan többször cáfolta a lehallgatásról elterjedt híreket, de nemrégiben új szabadalmat nyújtott be - egy olyan technológiára, amely a telefon mikrofonján keresztül ismerné fel a háttérben szóló műsorokat és hirdetéseket. Hogy célzottan tudjon bennünket reklámokkal bombázni.

Egy másik fejlesztést azt találná ki, hogy kivel randizunk. Az algoritmus arra épülne, hogy például hányszor néztük meg valakinek az adatlapját, a profilképeinken látható-e valaki mellettünk és ha igen, ki az, vagy milyen arányban találhatók az ismerőseink között az ellenkező nem tagjai.

De ezzel még koránt sincs vége. A személyiségünket is feltérképeznék és beskatulyáznának bennünket. A posztokból, kommentekből és üzenetekből következtetne az algoritmus például arra, hogy befelé fordulók vagy éppen kitárulkozók vagyunk-e és ennek megfelelően jelenítene meg reklámokat vagy posztokat.

Ne legyenek illúzióink: a Facebook a napi rutinunkat is ismeri és azt is tudja, mit tettünk idén nyáron. Az algoritmusai egészen pontos mintázatokat képesek felállítani mindennapjainkról. Rendszeresen egy helyszínen tartózkodik éjszakánként? Nyilván az a lakása. Reggel egyből megnyitja a Messengert? Máris tudni lehet, hogy mikor kel, mennyit pihen, milyen műszakban dolgozik. Abból pedig, hogy merre járunk, kikövetkeztethető az is, hogy mit csinálunk. Meg hogy kivel, hisz az egy helyen lévő telefonok és ismerőseink listája alapján az is kideríthető, hogy kik a legközelebbi barátaink.

Szóval sok félelmetesnek tűnő szabadalmat nyújtott már be a Facebook. De féljünk-e? Jennifer King, a Stanfordi Jogi Egyetem igazgatója szerint amíg a Facebook továbbra is a jelenlegi üzleti modelljét használja, addig jogosan tarthatunk attól, hogy a hirdetéseken túl más célokra is felhasználhatják az adatainkat - például a választások idején történő befolyásolásra (erre más cégnél már volt példa) vagy az érzelmeink manipulálására.

Azért ne dobjuk el a Facebookot. Próbáljuk meg okosan használni.

Forrás: New York Times