18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#gázolás
#emberölés kísérlete
#házibuli
Ledermedtek a tárgyalóteremben, amikor meghallották az ítéletet
​10 év börtön helyett négy év. A törvényi minimumot sem kapta első fokon az a fiatal felnőtt, aki szándékosan gázolt el egy másik fiatalt, mert az fogdosta a felesége fenekét egy házibuliban.

Emberölés bűntettének kísérletével vádolta a vármegyei Főügyészség azt a férfit, aki szórakozás közben vitába keveredett egy ismerősével, majd bosszúból gépkocsival úgy szorította falhoz a sértettet, hogy az életveszélyes sérüléseket szenvedett. A sértett több hónapig volt kórházban súlyos sérülései miatt.

Egyre gyakoribb elkövetési mód a szándékos gázolás. Csak 2022-ben megyénkben négy ilyen eset történt és ebben az évben is legalább egy esetről van tudomásunk.

Az ítéleti tényállás szerint a a terhelt a hajnali órákban az édesanyját hívta, hogy vigye őt haza gépkocsival. A vádlott édesanyja meg is érkezett az autóval, amellyel a kapubejárón állt meg. A motort járva hagyta, majd kiszállt és rágyújtott. Ezt használta ki a vádlott, aki beült a volán mögé, sebességbe tette a járművet, majd azt kiabálta, hogy „most meghalsz”, és nagy lendülettel a gépkocsi előtt álló sértettnek hajtott. A lakóház udvarán elütötte a sértettet, aki megpróbált felállni, azonban a vádlott újra nagy gázt adva, a lakóház falához szorította a sértettet, majd elhagyta a helyszínt.


A sértettnél légmell alakult ki, zúzódott a tüdeje, eltört több bordája és egyéb sérüléseket is szenvedett, főként a mellkasán, amelyek életveszéllyel jártak, életét csak a szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

A mai előkészítő ülésen dr. Mészáros Attila ismertette a vádat, mértékes indítványként 10 év börtönt kért a vádlottra, amennyiben a vádirattal egyezően elismeri bűnösségét és lemond a tárgyalás jogáról. Ilyen esetben a bírót csak felfelé köti az indítvány. Azaz többet nem adhat, de kevesebb börtönbüntetést kiszabhat a vádlottra. Jelentős súllyal veszi figyelembe a bíró, ha az előkészítő ülésen ügydöntő határozat születhet a vádlott tevőleges hozzájárulás miatt.

Jelen esetben emberölés kísérletének alapesetével vádolták meg a 27 éves férfit. Ennek büntetési tétele 5-15 évig terjedő szabadságvesztés. Az ügyész mértékes indítványában a középmértéket kérte, azaz 10 év börtönt. A bíróság ítéletében azonban jelentősen csökkentette a kiszabott börtönéveket. Súlyosbító körülményként, de csekély súllyal vette figyelembe, hogy a vádlott volt már büntetve és ittas gépkocsivezetés miatt is volt vele szemben eljárás. Enyhítő körülményként jelentős mértékben esett a latba, hogy a terhelt beismerő vallomást tett és lemondott a tárgyalás jogáról. A bíróság az is figyelembe vette, hogy négy kiskorú gyermekről gondoskodik a férfi.

A bíróság arról is döntött, hogy a nem jogerősen négy év börtönre ítélt férfi letartóztatást megszünteti és elrendelte a bűnügyi felügyelet. A terhelt és védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyész fellebbezést jelentett be súlyosítás érdekében.