AKTUÁLIS
#I. világháború
#honvédsuli
#Kratochvil Károly emlékmenet
Kratochvil Károly Emlékmenet - Kisvárdán is
A Honvédsuli Egyesület szervezésében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 18 települését érintve gyalogmenet indul útnak szerdán Demecserből, hogy 100 kilométer megtétele után megérkezzenek Kocsordra. Kisvárdára az indulás napján, 19-én fél ötre érnek.

A szervezők elmondták, hogy kulturális és sportrendezvényről van szó, melynek célja, hogy az érintett települések lakóinak bemutassák a 170 éves Magyar Honvédség történetét kadét hagyományőrzők közreműködésével. A 100 km során minden érintett település lakosai találkozhatnak a Magyar Honvédség 170 évének meghatározó korszakaival

Az eseménynek azonban a vezérfonala a „Nagy Háború”, az I. világháború befejezésének 100. évfordulója is. Az emlékmenet névadója, Kratochvil Károly Doberdó hőse volt, aki a Székely Hadosztály miatt szorosan köthető megyénkhez. Az altábornagy személye - tevékenysége által megelevenedik az I. világháború kora.

A politikamentes rendezvényen többségében általános és középiskolás diákok érkeznek a megye több településéről, valamint az ország számos pontjáról a menetre. Korhű 48-as, I. és II. világháborús egyenruhákban fognak menetelni. A program szerves része a „fegyver- és bakasimogató, melynek keretében a gyerekek megnézhetik, sőt a kezükbe vehetik a korhű replikafegyvereket, felszereléseket.

A rendezvény fővédnöke dr. Seszták Miklós kormánybiztos, országgyűlési képviselő.

Fotó: FrissMédia/archívum