AKTUÁLIS
#mindenszentek
#halottak napja
#megemlékezés
Közeleg a mindenszentek és a halottak napja
A mindenszentek, vagy mindenszentek napja az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. A halottak napja szintén keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért tartják.

Magyarországon, a két egymást követő ünnephez kötődő szokások széles körben élnek a nem katolikusok között is. A régi magyar népnyelvben „lölkök napja” elnevezése volt. A protestánsok régebben nem gyújtottak gyertyát, csak a reformáció emléknapján, október 31-én mentek ki a temetőbe, mindenszentekkor vagy halottak napján nem. Mára az ünnepkör, a protestáns magyar közösségeknél három-, illetve négynaposra bővült, és november elsején és/vagy másodikán is kimennek a sírkertbe. Sokan gyertyát is gyújtanak a síremlékeknél ezen a napon.

Nyíregyházán így

Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. megbízott ügyvezetője, az Északi temető rendjével kapcsolatban elmondta, mint, ahogy azt már a korábbiakban is megszokhatták a látogatók, a várható zsúfoltság miatt korlátozzák a temető gépkocsiforgalmát.

2018. november elsején, csütörtökön 7 és 10 óra között lehet csak autóval behajtani, de 11 óráig a gépjárművekkel el kell hagyni a temető területét! Behajtási díjat nem kell fizetni.

Október 27-én (szombaton), 28-án (vasárnap), 29-én (hétfőn) és 30-án (kedden) 7 és 19 óra között lesz nyitva az Északi temető.

Október 31-én (szerdán) és november 1-jén (csütörtökön) viszont meghosszabbított nyitvatartás mellett, 20 óráig látogatható. A temetőbe - továbbra is - négy kapun keresztül lehet majd belépni. Arra kérik a látogatókat, hogy a nyitvatartási idő végéig hagyják el a területet.

Amennyiben ez nem történik meg, ezen időpont után, már csak a Pazonyi úti teherportánál lehet elhagyni a temető területét, ahol 24 órás portaszolgálat van.


Fotó: FrissMédia/archívum