AKTUÁLIS
Közel másfél milliárd forintból három út rekonstrukciója fejeződik be térségünkben
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2018-ban országosan több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indulhatott el. Ebből megyénkben több mint 66 kilométernyi út felújítása valósul meg európai uniós forrásból. A beruházások a végéhez közelednek.

Térségünkben három útszakasz teljes rekonstrukciója valósult meg eddig, illetve egy körforgalmi csomópont kialakítása van folyamatban. A Magyar Közút Nonprofit kft. bruttó 2,901 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósítja meg a programot, melynek keretében megújul a (Nyírtura) 4102-es és a 403-as út csatlakozásának körforgalmú csomópontja. A fejlesztés előreláthatóan 120 napot vesz igénybe.

A csomópont teljes körű átépítése során a kivitelező gondoskodik a közmű-vezetékek kiváltásáról, új csapadékvíz-elvezető rendszer, a forgalomterelő szigetek, valamint a hidraulikus és aszfalt pályaszerkezeti rétegek megépítéséről. A csomópontban új energiatakarékos közvilágítási hálózatot is építenek. A beruházás költsége bruttó 394,7 millió forint.

A Fényeslitke-Döge összekötő út 0+000-1+508,93 kilométeres szelvényei közötti szakaszának teljes körű felújítása valósul meg, valamint a sérült úttartozékok cseréjéről és a vízelvezető, szikkasztó árkok tisztításáról is gondoskodnak. A 4-3839 utak csomópontjában cseppszigetek készülnek és kiépül a csomópont közvilágítása is. A kivitelezési költsége bruttó 139,3 millió forint.

A beruházásokkal nő a forgalombiztonság, nagymértékben javul az út szolgáltatási színvonala és az utazási idő is lerövidül. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a térségben pedig betölti a neki szánt szerepet, biztosítja a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.