NAGYVILÁG
Belföld
#támogatás
#fejlesztés
#Seszták Oszkár
Közel 900 millió forintos támogatás közösségfejlesztésre
Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat kormánypárti elnöke ma tette meg erre vonatkozó bejelentését nyíregyházi sajtótájékoztatóján, a szabolcsi megyeszékhelyen.

Az elnök elmondta, hogy a pályázati forrásból száz százalékos támogatással megvalósuló program Ajak, Apagy, Dombrád, Érpatak, Fényeslitke, Gyulaháza, Kisvárda, Nagykálló, Nyírlugos, Nyírpazony, Szabolcs, Tiszadada, Tuzsér, Nagyecsed, Nyírcsaholy, Panyola, Rozsály, Szatmárcseke, Barabás, Beregdaróc településeket érinti.

A program megyénk fő területi egységeiben, mint a Szabolcs, Szatmár és a Bereg részekre fókuszál. A fejlesztésekben érintett legnagyobb település a 17 ezer lakosú Kisvárda, a legkisebb pedig az alig 370 fős Szabolcs község.

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából megvalósuló projekt 20 településre fókuszál, és ott a helyi értékek adják a program magját a közösségi értékfeltáráson keresztül, de a megye 229 településére és mintegy 660 ezer lakosának életére is kihatással lesz, hiszen az ott élő közösségek aktivizálása, a megyei és helyi értékek megismertetése, továbbiak feltárása, „revitalizációja”, hagyományok dinamikussá tétele elengedhetetlen.

A megyei közgyűlés elnöke rámutatott, hogy a célok elérésre érdekében együttműködnek a megye kulturális, turisztikai intézményeivel, szervezeteivel, miközben olyan fontos partnereket is bevonnak a megvalósításba, mint a megyei és a települési értéktár bizottságokat, települési önkormányzatokat és civil szervezeteket.

Seszták Oszkár elmondta még, hogy a Magyar Falu Programmal és egyéb gazdasági fejlesztésekkel összehangolva, a turisztikai vonzerő növelése érdekében, a helyi értékek ismertségét növelő és az identitás megerősítésére fókuszáló rendezvények fognak megvalósulnak 2022 szeptemberéig. A program fontos része, hogy a megye megtartóerejét, vonzerejét is tovább növelje.

Érdekessége a programnak, hogy ezzel párhuzamosan, tükörként szintén 920 millió forint értékben, de több önkormányzat partnerségével folyamatban van már egy ilyen program, így közel 2 milliárd forint jut ilyen jellegű fejlesztésekre az elkövetkező három évben megyénkben.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.