AKTUÁLIS
#templom
Kívül-belül új köntöst kapott a nyírtéti Árpád-kori református templom
A beruházás közel 65 millió forintba került, amit állami támogatással, saját forrással, valamint adományokkal kiegészítve tudtak finanszírozni. A mai hálaadó istentiszteleten igét hirdetett dr. Fekete Károly püspök. Az istentiszteletet követően megemlékeztek a Nyírtéten szolgálatot tett lelkészekről, a templom mellett ma leleplezett emlékműnél.

A templom a történelem során több átépítésen is átesett. Ezen építési munkák jelzik, beleértve a 2019-es felújítást is, hogy a Nyírtéti Református Gyülekezet folyamatosan bővült, így kinőtte templomát. Az 1900-as évek elején régészek megvizsgálták a templomot, és már akkor 800 évesnél öregebbnek mondták. Ezt a 9 évszázados templomot a Nyírtéti Gyülekezet 1936-ban megtoldotta egy 20 méteres toronnyal – sorolta a templommal kapcsolatos történelmi emlékeket – Papp Krisztián lelkész.

A Nyírtéten szolgálatot teljesítő lelkész a mostani felújításról elmondta, hogy a Reformáció 500. emlékévében kezdődtek el a régészeti feltárások, amit a felújítási munkálatok követtek.

A beruházásnak köszönhetően megújult a templom tetőszerkezete, tetőfedése, nyílászáró cserék, komplett bádogos munkák, külső felújítás, vízzáró vakolat, sóderágy kívül-belül. Teljes belső felújítás, templombútorzat csere, padok, szószék, Mózes-szék, teljes padozat csere. Padfűtés kialakítása, új hangosítás. A fejújítás soron fontos szempont volt, hogy bemutatásra kerüljenek a feltárások, mint például papi ülőfülkék, szentély bejárat, régi támpillér, déli kapu. Illetve megmaradt az eredeti vakolat is.

Az istentiszteleten beszédet mondott, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy a szeretet jókedvű. "Nem lehet igazán rosszkedvűen szeretni, Isten egészen biztos, hogy jó kedvében teremtette ezt a világot" - mondta. Beszédében utalt arra, hogy a szeretet és a jókedv, olyan, mint a levegővétel.

Dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője, beszédében utalt arra, hogy a templom önmagában csak falak, hiszen élettel, hittel, fénnyel a benne levők töltik meg. Beszéde végén azt kívánta a jelenlévőknek, hogy mindig legyen náluk lámpás, mindig legyen hova felakasztani és mindig tudják azt, hogy "van egy hely, ahol az isten vigyázz rájuk."


Az istentisztelet végén dr. Fekete Károly püspök avatta fel azt az emlékművet, amit a templom melletti téren állítottak a Nyírtéten szolgálatot teljesítő lelkészek emlékére.