INTERJÚ
#Kutasi Szabolcs
#HTCC
#interjú
​Kisvárdáról a nagyvilágba - beszélgetés Kutasi Szabolccsal, a HTCC kereskedelmi igazgatójával
​Nincs olyan földrész, ahol ne fordult volna meg Kutasi Szabolcs a kis- és középvállalkozások támogatása érdekében. Ez ugyanis a fő küldetése a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központnak (HTCC), amely már 17 képviselettel rendelkezik a világban - Kínától Afrikán át Sarasotáig és új irodákat készül megnyitni további országokban.

Kutasi Szabolccsal azonban nemcsak üzleti lehetőségekről beszélgettünk, hanem kötődéseiről is. Arról, hogy gyermekkorában Kisvárda jelentette neki a várost, hogy mindhárom gyermeke itt született és van olyan orvos, akihez ma is visszajárnak.

- Kisvárdán született, a város környékéről származik. Pontosan honnét?

- Szabolcsi a család, apai ágon Zsurkról, anyai ágon Tuzsérról. Én Tuzséron nőttem fel és nekünk Kisvárda volt a város. Oda utaztunk 15 kilométert a bevásárlásokhoz, ott szerveztük a családi programokat. Oda jártunk focimeccsre, úszni a várfürdőbe, később pedig szórakozóhelyekre is. Örökre emlékezetesek maradtak az utcabálok, melyeket mindig április utolsó estéjén tartottak.

- Később a város polgára is lett.

- Középiskolás Nyíregyházán voltam, a főiskolát Gyöngyösön végeztem, de aztán 10 évig Kisvárdán dolgoztam, a Vámhivatalban. 2003-ban pedig vállalkozásba fogtam, energetika területén. Sok találmányom van, fejlesztéssel is foglalkoztam, Kisvárda térségében voltak a telephelyeink. Pelletgyártás, brikettgyártás volt a profilja, szállóporok darabosítása. Vállalkozóként kerültem kapcsolatba a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) megálmodójával és alapítójával, Balogh Sándorral. Sokat beszélgettünk, végül 2015 májusában meghívott egy megbeszélésre és megállapodtunk, hogy együtt dolgozunk. Akkor már jó néhány év tapasztalat volt mögöttem a nemzetközi kereskedelem területén, főként Ázsiában és Kelet-Európában. Arra vállalkoztam hát, hogy a marketing és a kereskedelem terén szerzett tapasztalataimat kamatoztatva elősegítsem a magyar termékek és technológiák külpiacra jutását. Természetesen apportálva kapcsolati tőkémet is.

- Milyen tevékenységet végez a HTCC?

- Azokat az üzletembereket, vállalkozásokat segíti, akik a globális piacon keresik a fejlődés lehetőségeit: távoli, kevésbé ismert üzleti kultúrájú és gazdaságú országokban kívánnak érvényesülni. A különleges üzleti körülményekre és a számukra ismeretlen piacokra készítjük fel őket. Az afrikai, ázsiai, amerikai kontinensen működő 17 képviseletünk verhetetlen előnye a helyismeret. Kint dolgozó munkatársaink jó kapcsolatokat építettek ki a kormányzati és az üzleti szférával. Tudják, hol milyen üzleti lehetőségek vannak, tudják, hogyan kell tárgyalni egy-egy országban.

- Ha valaki nyitni szeretne egy számára ismeretlen piac felé, a tapasztalataik mellett mi mindenben tudják még támogatni?

- Szolgáltatásokat is tudunk biztosítani számukra. A HTCC házakban szállhatnak meg, ott tárgyalhatnak, láthatják vendégül akár üzleti vacsorán is már meglévő vagy reménybeli partnereiket. Mintha csak saját irodájuk lenne az adott országban, még helyi személyzetet, helyismerettel rendelkező munkatársat is tudunk biztosítani. Akár képviseleti feladatok ellátását is meg tudjuk valósítani. Segítünk a teljes folyamatban a sikeres üzletkötéstől a cégalapításon és bejegyzésen át az ingatlanvásárlásig vagy a jogi szolgáltatásokig. Figyelemmel kísérjük a projekt sorsát, távollétükben képviseljük a magyar partnereket.

- Azt mondják, a jó üzlet alapja a bizalom, a bizalomé pedig a kulturális különbségek áthidalása. Vagyis Önöknek nagyon otthon kell lenniük egy-egy távoli ország kultúrájában és bírniuk kell az ott élők bizalmát. Hogyan tudják ezt elérni?

- Karitatív, sport és kulturális tevékenységek támogatásával. A HTCC megalapítója, Balogh Sándor egyben a Magyar Afrika Társaság megálmodója és elnöke is. A társaság már 17 orvosi missziót indított Afrikába, árvaházakat, iskolákat támogat, sportrendezvények szponzorálásával segíti például Ugandában a rendőröket a fiatalok bűnmegelőzésében. Olyan szolid kapcsolatokat, olyan jó hírnevet alakított ki sok év munkájával, amelyek mind kamatoztathatók akkor, amikor a magyar kis- és középvállalkozásokat képviseljük az adott országok piacán.

- Konkrétan hol vannak jelen?

- Afrikában Ugandában, Botswanában, Malawiban, Gambiában, Ghánában és Marokkóban. Ázsiában Indiában, Kína több városában és Thaiföldön. Most készülünk a nyitásra Nigériában, Mongóliában. A Közel-Keleten Dubaiban és Irakban, az amerikai földrészen Sarasotában és Washingtonban, később készülünk Kubában is képviseletet létrehozni.

- A fővárosban, a Rózsadomb tetején beszélgetünk, itt van a HTCC központja. Az Ön útja Kisvárdáról vezetett ide, innét pedig a világ négy sarkába. Mit üzen a mai kisvárdai és környékbeli vállalkozóknak?

- Merjenek nyitni. Keressenek lehetőségeket ott, ahol vannak ilyenek - távoli, első pillantásra idegen országokban. Ma már exportfejlesztésre minden vállalkozásnak szüksége van, akár gyártó vállalat, akár szolgáltató vállalat. Akár úgy is, hogy befektetőket visznek onnan a térségbe és ezzel nemcsak önmaguknak teremtenek lehetőséget, de munkahelyeket is létrehoznak. A HTCC örömmel segít ebben, én pedig külön a szívemen viselem Kisvárda és környéke sorsát. A lehetőségekről, elérhetőségeinkről a weboldalunkon tájékozódhatnak. Kérem figyeljék eseményeinket, rendezvényeinket, jöjjenek el és beszéljünk a lehetőségekről.

- Friss Média -