AKTUÁLIS
#Kisvárda
#Felső-Szabolcsi Kórház
#koronavírus
Kisvárdai kórház: nagyon nagy a felelősségünk és sok feladatunk van
Hegyi Henrik, a Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója, a helyi operatív törzs vezetője közös gondolkodásra, közös munkára hívta a térség polgármestereit, háziorvosait szerdán a Felső-Szabolcsi Kórház konferenciatermébe. A fél egykor kezdődött, csaknem egyórás megbeszélésen közel 50 település polgármesterei és háziorvosai vettek részt. A napirenden a Covid-19 vírus volt.

A most kialakult helyzetben feladatunk, hogy a területünkön élők védelmét biztosítsuk, illetve közösen kezdjünk el egy olyan munkát, amelyben tudjuk: kinek mit kell tennie, kinek mi a feladata - mondta a kórházigazgató. A megbeszélésen a kórház részéről több szakorvos, a kormányhivatal részéről a Kisvárdai Járási Hivatal vezetője, dr. Dienes Melinda, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa is jelen volt.

A főigazgató első körben a fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltatókat érintő, hétfőn bevezetett látogatási tilalomról beszélt. Elmondta: ennek idején a betegekkel a hozzátartozók közvetlenül nem találkozhatnak, de arra a kórház lehetőséget biztosít, hogy a fekvőbeteg-ellátó osztályra a nővéreken keresztül tiszta ruhát, telefont, élelmiszert és egyéb szükséges dolgokat juttassanak be a betegeknek. Erre minden nap 10.00 és 10.30 között, illetve 16.30 és 17.00 óra között van lehetőség.

A gyermekosztályon az a szülő, aki a gyermekkel érkezik, a beteg gyermek mellett maradhat, miután megfelelően kioktatják a fertőzés megelőzését szolgáló higiénés teendőkről. Ám ez nem azt jelenti, hogy a szülök óránként válthatják egymást. Célravezető, ha naponta egy szülő marad bent a beteg gyermekkel.

A kórház természetesen biztosítja, hogy a végstádiumban lévő, haldokló betegektől - megfelelő védőfelszerelésben - a hozzátartozók elbúcsúzhassanak. Ehhez egy különálló kórtermet biztosítanak az osztályon.

A protokollról szólva Hegyi Henrik elmondta: amennyiben valakinél felmerül a gyanú, hogy megfertőződött, ne menjen orvosi rendelőbe, hanem hívja fel a háziorvosát. Ilyenkor az orvos egy ellenőrző lista szerint vagy kizárja, vagy valószínűsíti a fertőzés meglétét. Amennyiben a háziorvos úgy ítéli meg, hogy a páciense fertőzött lehet, mentőt küld érte.

A főigazgató kiemelte, hogy a beteg nem indulhat el a kórházba, a protokolltól az önkormányzatok sem térhetnek el. Nem mérlegelés kérdése, hogy megvárja-e a mentőt a fertőzésgyanús beteg. Különösen úgy, hogy megyénkben a kijelölt kórház Nyíregyházán van. Ide viszi a mentő a fertőzés gyanújával a pácienst, ahol a protokollnak megfelelően elkülönített kórházi szárnyban várja meg a vértvétel eredményét. A vért Budapesten, egy akkreditált laborban tesztelik. Jelenleg ez az egy COVID-19 re akkreditált labor van hazánkban.

A főigazgató kiemelte, hogy a Felső-Szabolcsi Kórházban sem gyermek, sem felnőtt infektológiai részleg nincs. Ez az oka annak, hogy Nyíregyháza a kijelölt kórház. Ugyanakkor a kisvárdai kórház is felkészült az esetleges koronavírusos betegek fogadására - ha az esetszám olyan mértékben növekszik, hogy a nyíregyházi ellátó központ nem tud több beteget fogadni.

Éppen ezért most talán a legfontosabb feladat - az élet védelmén túl - a kórház működőképességének fenntartása, az ott dolgozók védelme. Nem választás kérdése: nem szabad gyanú esetén tömegközlekedési eszközt, magánfuvart igénybe véve a kisvárdai kórházba menni. Bár - jegyzi meg a főigazgató - erre is dolgoztak ki protokollt.

A jelenlevő háziorvosok konstruktív hozzászólásaikkal, megoldási javaslatokkal egészítettek ki a kapott információkat. Így elhangzott, hogy a lakosság a lehetőségekhez képest a szakrendelők látogatását minimalizálja és csak valóban indokolt esetben keresse azokat fel. Példaként említette az egyik háziorvos, hogy „nem feltétlenül ebben az időszakban kell levetetni egy nyakon levő szemölcsöt, ami már két éve ott van.”

Időfaktor

Olaszországban 2020. január 31-én regisztrálták az első két fertőzött kínai állampolgárt, akik repülővel érkeztek az országba. Ugyanakkor információink szerint a nulladik beteg, egy német autókereskedő január 24-én érkezett Németországból. A második fertőzöttet január 27-én detektálták. Másfél hónap múlva (47 nap) 2020. március 10-én Olaszországban a fertőzöttek száma elérte a 10 ezret, a halottak száma közel 800. Olaszországban az iskolák már két hete zárva vannak és szintén két hete rendkívül szigorú intézkedéseket vezettek be, amelyek betartását folyamatosan ellenőrzik a hatóságok. A fertőzöttek és a halottak száma napról napra növekszik, egyes olasz becslések szerint a tetőzés 10 nap múlva várható. A halálozási ráta négy százalék körüli. Olaszországban az egyik legnagyobb gond, hogy megközelítőleg 500 egészségügyi dolgozó – orvos, nővér - fertőződött meg.

A világjárvánnyá terebélyesedést az ITT látható videó mutatja.

Hazánkban az első két fertőzött személyt 2020. március 4-én izolálták.

Talán így már érthető, hogy miért fontos betartani és betartatni a protokollt

Portálunk egyébként úgy tudja, hogy a kisvárdai járásban az eddig elvégzett tesztek egytől egyig negatívak lettek.

- FrissMédia -