SPORT
Kisvárdai bringások a Tour de Hongrie bejelentésén
A tegnapi bejelentésen meghívott vendégként ott volt a Kisvárda Környéki Bringások (KKB) egyesületének két tagja is.

A Tour de Hongrie Kerékpáros körverseny nagyon közel halad el mellettünk - mondta el portálunknak Vass József, az egyesület elnöke. Tulajdonképpen az ország keleti részén fog haladni három szakasz is. Idén május 13-17 között lesz a verseny, követlenül a Giro d Italia 3 magyar szakasza után. Az etapok többsége Kelet- és Észak-Magyarországon halad majd - az útvonal hét megyét, húsz várost (köztük négy megyeszékhelyt) és további ötvenöt települést érint. A szakaszok közül az első három gyakorlatilag sík terep lesz, amely jó lehetőséget kínál a profi csapatoknak a mezőnybefutó gyakorlására.

Az 1. szakasz Hajdúszoboszló-Debrecen lesz, míg a 2. Karcag-Nyíregyháza !!!!! és a 3. Sárospatak-Kazincbarcika .

Az elnök elmondta még, hogy az idén nagyon nagyon erős mezőny érkezik hozzánk: nemcsak a hazai sztárbringások, hanem nyolc World Tour csapat is, ami az jelenti hogy a bringasport krémje itt lesz Magyarországon és az útvonalnak köszönhetően Kisvárdától elérhető távolságra.

Az első World Tour-évét töltő Peák Barnabás számára a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny a legfontosabb az idényben, és a viadal a rutinos Kusztor Péter számára is kiemelt jelentőségű.

A Mitchelton-Scott 21 éves versenyzője, Peák Barnabás az MTI érdeklődésére elmondta, hogy korábbi kézsérülése miatt kisebb korrekciós műtéten esett át január közepén. Noha decemberben és január elején már részt vett az ausztrál csapat edzőtáborában - a beilleszkedése jól halad, a komoly edzések teljesítésével kivívta a helyét a csapatban -, most az aktív tréningből nyolc hétre kiesik. Újra versenybe állnia majd áprilisban, a Tour de Romandie-n szabad.

Nem ideális, hogy a tervezettnél később kezdi meg az idényt, de reményei szerint májusra, a Tour de Hongrie idejére már rendben lesz. "Nagy élmény lesz World Tour-csapat színeiben hazai kerékpárosként indulni" - fogalmazott Peák, aki az év egészét tekintve a fejlődését tekinti a legfontosabbnak, fő viadalának pedig a május 13. és 17. között zajló magyar körversenyt tartja.

"Merész lenne azt mondanom, hogy a Tour de Hongrie-n mindenki értem fog dolgozni, de a csapat azt sugallta: szabadságot fogok kapni, hogy a saját jó eredményemért, az összetettért küzdhessek" - fejtette ki. Az útvonallal kapcsolatban elmondta, hogy a negyedik szakaszon, a Kékestetőre vezető úton a legjobb hegyi menőkkel nem fogja tudni felvenni a versenyt, de jó formája esetén az összetett első tíz helyére odaérhet.

Felidézte: 2017-ben, amikor második lett, könnyebb volt az útvonal és a mezőny is. Az utóbbi most minden eddiginél erősebb lesz. Ennek egyik oka, hogy a Tour de Hongrie két nappal azután rajtol, hogy Magyarországon rendezik május 9. és 11. között a Giro d'Italia első három szakaszát. A magyar körversenyen a szerdai útvonal-bemutatón bejelentettek alapján nyolc-nyolc World Tour- és prokontinentális istálló lesz a mezőnyben.

Három éve a dobogó legalsó fokára Tadej Pogacar állhatott fel, aki tavaly már a Vuelta a Espanán zárta harmadik helyen az összetettet. Peák leszögezte: nagyképűség lenne magát összehasonlítani az ugyancsak 21 éves szlovén versenyzővel, akit az egyik legjobb fiatal kerékpárosnak tart, és szerinte rendkívül ígéretes jövő előtt áll.

"Akkor is erősebb versenyző volt, mikor sikerült megelőznöm. Ha lett volna hegyi befutós szakasz, azon elvert volna" - ismerte el.

A 35 esztendős Kusztor Péter a Novo Nordisk kapitányaként érkezik; az amerikai prokontinentális csapat valamennyi versenyzője cukorbeteg. A rutinos Kusztor az év három legfontosabb viadala közé sorolta a Tour de Hongrie-t, amelynek első három, sík szakaszán sprintbefutóval kalkulál, és reméli, előnyt tud kovácsolni abból, hogy jól ismeri a hegyi részeket.

"Szeretnék jól menni, akár egy szakaszt is nyerni, az összetett alakulását pedig majd meglátjuk" - fogalmazott Kusztor, aki a szerdai útvonal-bejelentésről rögtön edzeni indult.

Nem biztos viszont Lovassy Krisztián részvétele a viadalon a magyar válogatott színeiben. A pályán scratch-ben Európa-bajnoki ezüstérmes, a tavalyi Tour de Hongrie-n szakaszgyőztes bringás az MTI-nek elárulta: lehet, hogy klubcsapatával másik versenyen szerepel majd.

Lovassy a Tour de Hongrie-n minden nap kalkulál szökéssel, ám az első három etapon teljes kontrollt vár a World Tour-csapatoktól, így végeredményben sprintbefutókra számít, ezeken szerinte csak a szél szólhat közbe. Az utolsó két szakaszon pedig a "nagyágyúk" vetélkedését várja az összetettért.

A 2020-as Tour de Hongrie programja:

1. szakasz, május 13., szerda: Debrecen-Hajdúszoboszló, 174 km

2. szakasz, május 14., csütörtök: Karcag-Nyíregyháza, 182 km

3. szakasz, május 15., péntek: Sárospatak-Kazincbarcika, 171 km

4. szakasz, május 16., szombat: Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 178 km

5. szakasz, május 17., vasárnap: Esztergom-Esztergom, 156

Fotó: TDH.hu

- FrissMédia -