KÉK FÉNY
#Kisvárdai vár
#gyújtogatás
Kicsi az esélye, hogy megtérül a kisvárdai várban okozott kár
Még az is lehet, hogy a vádirati tényállás szerinti elkövető nem is büntethető, mivel szellemileg nagy mértékben korlátozott. Emiatt az ügyész nem is tehetett mértékes indítványt, ellenben a vádiratot ma benyújtotta a Kisvárda Járásbíróságra. A férfi tettéért akár 6 évet is kaphat.

Három sértett és több, mint 70 millió forintos kár annak a gyújtogatásnak a mérlege, ami tavaly július 18-án történt Kisvárdán. Egy ittas húszas éveiben járó férfi szerelmi bánatában szisztematikus gyújtogatásba kezdett a felújítás alatt lévő várban.

A rongálás bűntette miatt indult eljárásban a vádlott több hónapot volt letartóztatásban, azonban ma már szabadlábon, de bűnügyi felügyelet alatt védekezik.

A vádirati tényállás szerint V.A.L. tavaly, július 18-án 23 óra körüli időben hat különböző helyen tüzet gyújtott a felújítás alatt álló és műemlékvédelem hatálya alatt lévő kisvárdai vár alagsorában. Ezután felment az épület régi tornyába, ahol gyúlékony anyagot öntött szét és meggyújtotta azt. Ezt követően a tetőn is megpróbált tüzet gyújtani, de ott nem járt sikerrel.

A tűz pusztítása miatt három sértettnek is kára keletkezett, ugyanis az épület a Magyar Állam tulajdonában áll, és az államnak közel 20 millió forint kára lett. A felújítást végző fővállalkozó építési anyagaiban 12 millió forint kár, míg a gépészeti munkákat végző alvállalkozója berendezéseiben közel 35 millió forint kár keletkezett. A tüzet a kiérkező tűzoltók oltották el.

A gyanúsított a bűncselekmény elkövetését beismerte. Tettét azzal indokolta, hogy magánéleti gondjai miatt az életét értelmetlennek érzi, rendszeresen fogyaszt alkoholt, a bűncselekményt is ittas állapotban követte el. Telefonjával videófelvételeket is készített a tűzgyújtásról, amelyeket önként megmutatott a rendőröknek.

Kérdéses, hogy a biztosító kifizeti-e az okozott kárt vagy ráterheli a vádirat szerinti elkövetőre. Amennyiben az utóbbi eset áll elő, kicsi a valószínűsége, hogy a vádlott -amennyiben a bíróság jogerősen elítélik - meg tudja téríteni az okozott kárt. Mivel a férfit az igazságügyi elmeorvos-szakértő és az igazságügyi pszichológus szakértői is korlátozott szellemi képességgel rendelkező férfinak írta le, így akár meg is úszhatja a büntetést.

A vádirat szerint 3 rendbeli jelentős kárt okozó rongálás bűntettét követte el a vádlott, és az ügyész azt indítványozta, hogy börtönbüntetésre ítélje a bíróság.