KÉK FÉNY
Kicsi a valószínűsége, hogy bűncselekmény volt a rohodi tragédia
Legalábbis létezik racionális magyarázat a ma hajnalban Rohodon történtekre, amikor egy családi házban meghalt egy újszülött baba. Írásunkban a neveket megváltoztattuk.

A helyiek nem értik, hogy mi történhetett. Ami tény: ma hajnalban eddig tisztázatlan körülmények közt, születése közben meghalt egy baba. A másik tény, hogy a terhességről senki, még a férj sem tudott.

Baktalórántházától néhány kilométerre található Rohod. A csendes, álmos kis falu egyik utcájában hajnali ötkor mentőautó és rendőrségi gépkocsik jelentek meg. Az utca érintett szakaszát lezárták – az elsődleges információk szerint ugyanis bűncselekmény történhetett.

A segélyhívót a férj hívta: "a feleségem szül”. Csakhogy ezt a babát senki nem várta, állítólag még a szülő édesanya sem tudta, hogy terhes. Ezt egyöntetűen megerősítik a szomszédok és a környéken lakók. Mónikán nem látszott semmi, de nem is dicsekedett, hogy szeretett párjával gyereket várnak. 2019-ben házasodtak össze: a nő vajai illetőségű, ott volt fodrászüzlete, majd a házasságot követően Rohodon terveztek közös életet.

A helyiek azt mondták, hogy szerettek volna babát, de az nem jött össze. Így talán érthető, hogy a fiatal pár a nevelőszülői hálózatba belépve ez év tavaszától három gyermek neveléséről gondoskodott. Csakhogy a fiatalasszony a szülés mai tényét tudva ekkor már terhes volt.

Rejtett terhesség

A rejtett terhesség sokak számára hihetetlennek tűnik, pedig valóban létezik, sőt, nem is olyan ritka dolog – olvasható a szakirodalomban.

A legtöbb leendő édesanya terhessége félreérthetetlenül megmutatkozik: a várandós nő hízni kezd, növekszik a baba, terhességi tünetek jelentkeznek, mint a reggeli hányinger, fáradtság, hátfájás, ödémásodás. És persze észleli a baba kis rúgásait is. Néhány nőnél azonban a terhesség szinte nyom nélkül zajlik le, rejtett módon. Így észre sem veszik, hogy gyermeket várnak.

Más néven csendes terhességként is ismeretes a rejtett terhesség, a jelentése az, hogy az édesanya a szülésig nem tudja, hogy terhes - esetleg tagadja terhességét. Gyakrabban fordul elő, mint azt sokan gondolnák, minden 475 terhességre jut egy rejtett terhesség. Ezek a kismamák gyakran nem észlelik a terhesség tipikus tüneteit, ha pedig mégis, akkor azt nem terhességként azonosítják. Nem észlelnek reggeli rosszullétet, nem nő meg a hasuk, nem híznak jelentős mértékben, és nem találják furcsának a menstruáció elmaradását sem, mert eleve rendszertelenül menstruálnak. Sokszor a magzat mozgását sem észlelik, ha pedig mégis, azt gyomorpanaszoknak tudják be.

Az egyik kockázati csoport a túlsúlyosaké, ugyanis az elhízott nők kevésbé veszik észre a terhesség alatti fizikai változásokat. Mónika alacsony, meglehetősen molett nő, és nagy valószínűséggel ma hajnalban szembesült a ténnyel: szülni fog.

A nem várt szüléssel szembesülni – legfőként úgy, hogy Mónika még soha nem szült, felkészítésre, terhesgondozásra soha nem járt – szinte képtelenség. Épp ésszel nehezen felfogható.

Az is előfordul, hogy valaki nem veszi észre rejtett terhesség esetén, hogy vajúdik, így nem ér be a kórházba, és orvosi, szülésznői felügyelet nélkül szül, aminek szintén vannak veszélyei.

A férj, László hívta hajnalban a 112-őt segítséget kérve. Akkor riasztották a mentőket, akik megpróbálták újraéleszteni a csecsemőt. Nem jártak eredménnyel.

Gyönyörű kislány volt, testén semmilyen külsérelmi nyomot nem láttak. Mintha aludna.

Kicsi a valószínűsége, hogy szándékosan okozták volna a baba halálát - inkább a tudatlanság, a hozzá nem értés, szülés közbeni baleset volt a hibás, amihez nagyban hozzájárulhatott az édesanya traumája.

Mónika tegnap még vidáman sétáltatta a gyerekeket. Egy fiatalember időpontot foglalt nála hajvágásra, ma 11 órára. A fiatalasszony élte a mindennapi rutinját, mígnem ma hajnalban a hétköznapi élethelyzetektől való extrém eltéréssel szembesült: éppen szül. Ez meghaladja a mindennapi küzdőképesség szintjét, ehhez kétség nem férhet.

Mónikát jelenleg kórházban látják el, a nyomozók még nem tudták kihallgatni.

A babát soron kívül igazságügyi orvosszakértő boncolja, az ő feladata, hogy megállapítsa a halál okát, illetve, hogy egyáltalán élve született-e a pici.

A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást. A nyomozók jelenleg emberölés miatt nyomoznak, de ez változhat, hisz a beérkező adatok függvényében dönthetnek másképp is.


- FrissMédia -