AKTUÁLIS
Kettős ünnep a nagyhalászi reformátusoknál
​1597-ből egy nagyhalászi jegyzőkönyv a református lelkészek fizetéséről ad híradást, amiből arra lehet következtetni, hogy ekkor már rendezett egyház lehetett Nagyhalászban.

A Nagyhalász főutcáján álló templomot 1789-ben kezdték el építeni és 1791 decemberében szentelték fel. A több évszázad alatt számos felújításon, bővítésen átesett templom legújabb története 2020-ban zárult le, amikor is egy sikeres pályázatnak köszönhetően közel 50 millió forintból kívül-belül megújult a templom. A város közepén, utcavonallal párhuzamosan álló, kelet-nyugati tájolású, téglából és kőből épült, későbarokk teremtemplom jellegzetessége, hogy négyszög alakú nyugati toronnyal és eklektikus déli bővítménnyel is rendelkezik.


A felújítást nagyon várta a Nagyhalászi Református Egyházközség, hiszen az óvodájuk és az idősek otthona nem szorult felújításra, de a templom már nagyon rossz állapotban volt. Végül a munkálatok 2017-ben elkezdődtek, a felújítással 2020-ban készültek el. A pandémia miatt viszont akkor nem lehetett megtartani a Hálaadó Istentiszteletet, pedig már akkor is kettős ünnepre készültek. A gyülekezetet 25 éve szolgálja Végh Miklós lelkipásztor és felesége.

Október a reformáció hónapja, melynek második vasárnapján végre egybegyűlhetett az egyházközösség, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének igehirdetésre. Az egybegyűlteket Dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese köszöntötte. Az eseményen a többi között részt vett és köszöntőt mondott, dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője és Orosz Károly Nagyhalász polgármestere.



A templom története

1604-ben romokban állt a falu és a templom is, de 1696-ra már újra benépesült, akkor az összeírók református fatemplomot találtak benne. Ugyanezt a híradást ismétlik meg az 1704-es és 1744-es évi összeírások. Református forrás szerint egy fatemplom 1701-től állt itt, így nem lehetetlen, hogy elődje egy korábbi volt. E templom mellett volt egy csinos fatorony két haranggal: az egyiken gót betűs felirat és 1562- es évszám volt. 1789. június 11-én kezdték meg a ma is álló templom építését, Bernyicsák Lipót nyíregyházi kőművesmester vezetésével. Ekkor az alapkövet is elhelyezték az északi szeglet alá. A székek és a mennyezet 1791-ben készültek el, a felszentelést azon év december 11-én tartották meg.