KULTÚRA
Programok
Készüljön! Októberi madártalálka a Szelkó-tónál
Az E-misszió Egyesület a mostani hétvégén, október 21-25. között ismét madárgyűrűző eseményre hívja a természetet és madarakat kedvelő, és nyugodt kikapcsolódásra vágyó barátait a nyíregyházi Szelkó-tó mellé. A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott, különösen a szombati családi napon!

Petrilláné Bartha Enikő ornitológus, madárgyűrűző szakember és az E-misszió Egyesület hagyományosan novemberi madarásztáborukban vizsgálják és mutatják be az itt telelő és vonuló madárvilágot a Szelkó-tó mellett.

A sok-sok éve rendszeresen megrendezett késő őszi madártalálkán várja a látogatókat a cinegék és rigók számos fajtája, az apróságok, mint a királykák, a fakusz, az ökörszem, és látványos téli vendégeink: a süvöltők. De került már gyűrű az elmúlt években karvalyra, erdei fülesbagolyra, szajkóra, fekete harkályra, zöld és hamvas küllőre is. Mindig kíváncsian várjuk: visszatérnek-e a több évvel ezelőtt itt meggyűrűzött madarak, esetleg – hiszen ilyenre már többször is volt példa – befogunk-e egy távoli országban, sok száz kilométerre meggyűrűzött példányt.

A program szabadtéri. A járványhelyzetre tekintettel a szervezők azt kérik, hogy csak az látogasson ki az eseményre, aki egészséges, és enyhe légúti tünete vagy hőemelkedése sincsen. A helyszínen kézfertőtlenítő rendelkezésre áll.

A látogatókat, családokat, gyerekeket elsősorban a szombati családi nap alkalmával várják reggel 8-tól a szervezők, míg a madárgyűrűzés iránt szakmailag komolyabban érdeklődőket, segítőket a többi napon is szívesen fogadják. Azt kérik, hogy aki nem szombaton érkezik, az legalább fél nappal korábban telefonon egyeztessen a szervezőkkel.

A Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázisra Nyíregyháza-Rozsrétszőlő - Alsóbadúri út közötti útszakaszról a régi téesz-telephely melletti leágazásról lehet déli irányban lehajtani a halgazdaság felé. Ez aszfaltos út, az M3 autópályán átívelő felüljáróba torkollik, melyen át kell hajtani. Aljában jobbra sorompó van, ez az esemény időtartama alatt nyitva lesz. Az út zúzottköves földútként folytatódik, és egyenesen bevisz a faház melegedőhöz, amely egyben a madárgyűrűző bázis. A fontosabb leágazásoknál szombaton eligazító táblák segítik a tájékozódást

A kijutást mindenkinek magának szükséges megoldania. A részvétel ingyenes, a tábor önellátó, az étel-ital-sátor mellett távcsövet is érdemes vinni!

- FrissMédia -