PUZZLE
Életmód
#PET-palack
#Tisza-tó
#szemétszedés
#PET-kupa
Kerti bútorokat is találtak az önkéntesek a Tisza-tóban
Legalább 6,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a negyedik Tisza-tavi PET Kupa résztvevői. A környezetvédelmi aktivisták három napon keresztül hajóztak a Tisza-tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán, ahol naponta 400-500 zsák hulladékot szedtek össze az ártéri erdőkből, a nádasokból és a tóparti hulladékszigetekről – közölték a szervezet honlapján.

Az elmúlt napokban ismét környezetvédelmi aktivisták hajóztak három napon keresztül a Tisza-tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán. A 12 lelkes pet-hajós csapat összesen 200 részvevője naponta 400-500 zsák hulladékot szedett össze az ártéri erdőkből, a nádasokból és a tóparti hulladékszigetekről.


A IV. Tisza-tavi PET Kupát tapasztalt csapat, a DHL Clean Up Hungary nyerte, a Tisza-Hőse kitüntető címet ezúttal a ZÁBRÁK vehették át. A hulladékgyűjtő rendezvény az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával valósult meg.

Ez volt a tizennyolcadik hulladékgyűjtő verseny az első, 2013-ban megrendezett PET Kupa óta. Mint írták, a felső-tiszai versenyek után, öt évvel ezelőtt terjesztették ki a munkát a Tisza-tóra, négy évvel ezelőtt kezdték meg a Bodrog takarítását, idén májusban pedig első alkalommal látogattak el a Marosra.


A szervezők megjegyezték, hogy idén kevesebb hulladékot reméltek, de a háborús helyzet miatt a többségében Ukrajnából érkező hulladékot idén is hozta az áradó Tisza, így a tavon kevés korábban kitakarított terület maradt tisztán.



A csaknem 1500 zsáknyi hulladék összegyűjtése közben a résztvevők naponta találtak kerti bútorokat, hűtő darabokat, TV készüléket, autó karosszéria darabokat, különböző szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat).