Tudomány és Technika
Kertészkedjük boldogra magunkat!
A kertészkedés jót tesz a léleknek - állítják a kutatók. Virágok helyett zöldségeket érdemes ültetni, mert a tudomány szerint a veteményes gondozása nagyobb örömöt okoz, mint a virágágyásoké.

Már több korábbi kutatás is bebizonyította, hogy a természetben töltött idő jótékony hatással van a mentális egészségre. Most azt is megvizsgálták, hogy a kertészkedés hogyan hat a lelki folyamatokra. A Princeton Egyetem tanulmánya szerint gyomlálni, kapálni és palántázni érdemes, a kertészkedés jót tesz a testnek és a léleknek is.

A kutatók szerint sokszor még a sportolásnál is hasznosabb a szabadban való veteményezés - a lelki egészség szempontjából legalábbis. A 370 amerikai önkéntes egy applikáció segítségével rögzítette különböző programok közben, hogyan érzi magát. 15 napon keresztül küldték az adatokat a kutatáshoz. Ezeket az egyetem szakemberei elemezték. Így derült ki, hogy a kertészkedés - különösen a zöldségek, gyümölcsök ültetése és gondozása - olyan szintű boldogságérzetet okoz, mint a biciklizés, a séta vagy egy vacsora az étteremben. Az alacsony jövedelmű nőknél figyelték meg a legmagasabb elégedettséget kertészkedés közben. Külön érdekesség, hogy azok, akik veteményeskertet gondoztak, boldogabbnak érezték magukat, mint azok, akik virágokat ültettek.

A testi egészséghez a fizikai aktivitás mellett hozzájárul, hogy a saját vagy közösségi kertekben megtermesztett élelmiszerekkel egészséges táplálékhoz juthatnak azok is, akiknek kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk. A saját munkával megtermesztett friss zöldség és gyümölcs egyre többeket érdekel, így sorra szaporodnak a közösségi kertek a nagyvárosokban is. Sokaknál ez jelenthet segítséget a koronavírus okozta anyagi nehézségekre is, a háztartások kiadásainak jelentős része ugyanis az élelmiszerre megy el.

- FrissMédia -