AKTUÁLIS
#kávé
#kávézó
#barista
#latte art
#kávépörkölő
#Warda Coffee Roasters
#Nagy-Bertók Anita
#brewers
#a kávé világnapja
Kávépörkölő nyílik Kisvárdán
Ezt a hírt a kávé világnapján közölni igen stílusos, de mindezt megfűszerezhettem azzal is, hogy maga az egyik üzemeltető mondta el ezt nekem, egy finom kávé társaságában, egy impozáns helyen.

Mi, egyszerű, hétköznapi emberek azon túl, hogy szoktunk és szeretünk is kávét inni, nem nagyon ismerjük a történetét, a kultúráját, számos jótékony hatását, vagy éppen azokat, akik magas szakmai színvonalon pörkölik a szemeket, és/vagy készítik, díszítik az ebből a gyümölcsből készült italokat. Igen, jól olvassa, a kávé bizony egy gyümölcs, aminek egy-egy bogyós termésének a közepében található jobb esetben kettő kávészem.

Persze ezt én is most tudtam meg, még számos dolog mellett beszélgetőpartneremtől Nagy-Bertók Anitától, aki nem csak hogy a korábban említett kisvárdai kávépörkölő üzem egyik vezetője, hanem bizony Magyarország egyetlen érzékszervi világbírója barista és brewers kategóriában, vizuális világbíró latte art kategóriában, ezen kívül hivatalos SCA oktató is.

Anita férjével és gyermekeivel tizenhét év után jött haza Dublinból, ahol odaköltözésekkor egy kávézóban dolgozott, majd már egy kávépörkölő üzem fejlesztési oktatójaként búcsúzott el korábbi, írországi otthonától. Gyermek,-és lánykorában nem szerette a kávét, az illatát annál inkább. Az első ír-kortyokra és pillanatra valószínű még most is emlékszik, hiszen azóta – elmondása szerint – szerelmes lett nem csak az ízébe, hanem mindenbe, ami a kávéval kapcsolatos. S míg az elején még közel sem engedték a gépekhez - hiszen azokat nem használhatja akárki - évek múlva már az egyik szakértője lett ennek a nem mindennapi hivatásnak nem csupán itthon, hanem világszerte. Olyannyira, hogy csupán kóstolásból meg tudja mondani, hogy az ital milyen variánsokat tartalmaz, mely földrészről származik. Persze ezt megtanulni, ízlelőbimbóit ilyen magas színvonalra fejleszteni egyáltalán nem volt könnyű és rövid, mint ahogyan gondolnánk.

És igen, mint sokan mások, én is feltettem neki a nagy kérdést, miszerint melyik kávé a kedvence?
„Nincs konkrét kedvencem, hisz érzékszervi bíróként is mindenre nyitott vagyok és pont ezt szeretem a kávéban, hogy mindenhol más és más.” - mondta Anita, aki annyit elárult, hogy nagyon kedveli az afrikai kávékat gyümölcsös savasságuk miatt, de közel állnak hozzá a közép-amerikai országok feketéi is. Anita ízlelőbimbói nem akármilyenek lehetnek, de ő nem csupán érzékszervi világbíró, hanem vizuális bírálja a baristákat, nagy fokon műveli a kávéművészetet, melyet egyébként latte artnak hívnak.

Elmondása alapján a kávé minőségét elsősorban a kávészemek és azok pörkölése határozza meg, de ízük nagyban függ a víz-és kávé arányától, ezek hozzáadásának a sebességétől, a hőfoktól, de akár még attól is, hogy hidegen vagy melegen isszuk-e! Vannak ugyanis olyan kávék, amelyeknek pont az tesz jót, hogy ha egy kicsit elücsörgünk, elbeszélgetünk mellette és ahogyan veszít a melegségéből, úgy adja ki saját savasságát, ízvilágát és hagyja el testességét.

Anita magyarországi tapasztalatai alapján elmondható, hogy mi magyarok az olasz stílusú kávékat szeretjük erősségük, markáns ízviláguk miatt, de szerencsére már mi is - különösen a fiatalabb generáció tagjai – fogékonyak vagyunk az új ízekre, a cukor elhagyására, más országok és nemzetek kávékülönlegességeinek a megkóstolására vagy akár rendszeres fogyasztására is.

Kávé-illatú Kisvárda

A kisvárdai Coffea Tea Area alkalmi vagy rendszeres látogatói már megszokhatták, hogy egy varázslatos környezetben, többféle ízű és stílusú, de valódi kávékból készült finomságokat fogyaszthatnak. Hetek múlva pedig senki ne csodálkozzon azon, hogy ha a Somogyi Rezső utcán, vagy a sétálóban járva kellemes kávéillat keríti a hatalmába. A kávézó hátánál ugyanis már gőzerővel folyik a munka, ahol hamarosan megnyitja kapuit térségünk egyetlen kávépörkölő üzeme: a Warda Coffee Roasters.
„A névválasztás nem véletlen hanem tudatos, hiszen Kisvárdának régen Warda volt a neve, így úgy tudunk egy teljesen új, eddig itt soha nem létező dolgot létrehozni, hogy közben egy kicsit visszarepülünk a város múltjába is.” - mondta Anita, hozzátéve, hogy a pörkölés folyamatát akár majd meg is lehet tekinteni, illetve az üzem egy részében egy oktatóterem is lesz, ahol szakmai profiljába illően tart majd számos kurzust az érdeklődőknek.

Ez utóbbiaknak köszönhetően, diplomával rendelkező baristává válhatnak a jelentkezők, de olyan kurzus is lesz, ahol a háziasszonyok, saját, otthoni gépeikkel alkalmazva tanulhatják meg, hogyan kell egy igazán jó filteres, vagy éppen egy klasszikus „kotyógóson” lefőzött kávét készíteni. Akit komolyabban érdekel ez a szakma, bővebben tájékozódhat a részletekről a Warda Coffee Roasters internetes oldalán.

Maga a kisvárdai kávépörkölő egyébként egy családi-baráti vállalkozás, hiszen míg Anita feladata az oktatóterem vezetése és a minőség-ellenőrzés, addig férje, Nagy Gábor az üzem vezetője, illetve jó barátjuk Nagy Gergő a cég igazgatója. És akkor még jön egy kis csavar a történetben, ugyanis ebben a szuper hármasban a férfiak is értenek ám a kávékhoz, hiszen Gábor és Gergő (akik csupán név,- nem pedig vérrokonok) maguk is baristaként dolgoztak Dublinban, sőt, Gábor oktatta is a kávéművészetet. Elmondható tehát, hogy egy olyan "erős" csapat érkezett Kisvárdára, mint amilyen erőt érzünk magunkban, egy eszpresszó ital elfogyasztása után a kávézóban.

S hogy mit üzen egy ilyen csodálatos hivatás magas szintű művelője ma, a kávé világnapján?

„Merjenek nyitottak lenni új ízekre! Adják meg a módját, élvezzék a kávézás minden egyes pillanatát! Ha pedig baristává válnának, élvezzék minden egyes percét, tanuljanak türelemmel és kitartóan, és minden egyes kávéba készítsék bele szívük egy darabkáját is!”

Nagy-Bertók Anita olyan szenvedéllyel, alázattal és rajongva beszélt hivatásáról, hogy engem teljesen magával ragadott........Biztos vagyok benne, hogy ugyanilyen szenvedélyes és finom kávészemeket fog pörkölni Kisvárdán, aminek köszönhetően városunk a kávékultúra jelenébe, jövőjébe és majd múltjába is beírja magát!

- Friss Média/DéGé -

fotók: Szabó Sándor