AKTUÁLIS
Jubileum a neve a tizedik, Nyíregyházán született zsiráfborjúnak - videó
A látogatók meglesték, ahogy a gondozók cumisüvegből etetik a Nyíregyházi Állatpark kis zsiráfját. Így már nem rejtegethetik tovább a park munkatársai az egy hónapos csöppséget. Stábunk ma a második etetésnél és az előkészületekénél lehetett jelen. Exkluzív videóriport.

A Nyíregyházi Állatparkban közel 20 éve tartanak Rothschild-zsiráfokat. Néha előfordul, hogy egy-egy fiatal anya még nem tudja, hogyan kell táplálnia picinyét, ezért a Sóstózoo gondozói már nagy rutinnal rendelkeznek a zsiráfok mesterséges táplálását illetően.

Ugyanakkor tudják, hogy ez sok veszélyt is rejt magában - ezért csak akkor szerették volna nyilvánosságra hozni a kis zsiráf születésének tényét, amikor már a borjú együtt szaladgálhat a csapattal.

Most azonban, hogy a látogatóink meglesték egy üvegablakon keresztül az Afrika élővilágát bemutató kifutóban a legújabb lakót, a Nyíregyházi Állatpark tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy legújabb kis zsiráfjuk 1 hónapos, jelenleg 210 cm magas és naponta 5 liter tehéntejet fogyaszt. A neve Jubileum lett, hiszen ő a 10., Nyíregyházán született zsiráfborjú.


A zsiráfok kilenc alfaját különítik el mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján, a Nyíregyházi Állatparkban Rothschild-zsiráfok élnek. A faj a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868–1937) után kapta nevét.

A fajta eredetileg Ugandában, Kenyában és Dél-Szudánban őshonos, ezért Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint hétszáz egyed él belőle, a világ állatkertjeiben pedig nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon. Nyíregyházán a most született borjúval együtt heten vannak.

- FrissMedia -

A cikken belüli fotó: MTI/Balázs Attila