AKTUÁLIS
Jogerős: elítélték a nyíregyházi aneszteziológust, aki miatt meghalt egy beteg
A Nyíregyházi Törvényszék másodfokon helyben hagyta az első fokú ítéletet, amiben a nyíregyházi kórház altató orvosát halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ítéltek el.

Ezért a bíróság a vádlottat 1 év 2 hónap szabadságvesztés büntetésre és 2 év aneszteziológiai orvosi foglalkozástól eltiltás büntetésre ítélte, melynek végrehajtást 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A szabadságvesztés büntetést elrendelése esetén fogházban kell végrehajtani. A kiszabott büntetésből a büntetés ½ részének kitöltését követő napon feltételes szabadságra bocsátható. A bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette.

Az első fokú ítélet ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést, az ügyész tudomásul vette az akkori ítéletet, így a másodfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszéknek nem volt lehetősége a kiszabott büntetés súlyosbításra.

Az elítélt orvos az ítélet indoklásakor mosolygott, felesége folyamatosan grimaszolva rosszallást fejezte ki a tárgyalóteremben.

Pedig a megállapított tényállás szerint az elítélt a Nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban dolgozott altatóorvosként. 2016. május 18-án délelőtt került sor a sértett műtétjének megkezdésére. A műtét megkezdésekor a beteg altatását a vádlott és asszisztense végezték. Az altatási folyamatokhoz az úgynevezett orotrachealis tubust a vádlott nem a légcsőbe, hanem a nyelőcsőbe vezette, emiatt a sértett oxigénhiányos állapotba került, keringése összeomlott. Megkezdték az újraélesztését, azonban a sértettnél oxigénhiányos állapot alakult ki. A sértett nem nyerte vissza eszméletét, 2017. március 11-én a kórházban elhalálozott.

Az ügyről megdöbbentő részletekkel a beszámolónkat később olvashatják