Tudomány és Technika
#loveinfo
#applikáció
#szexuális felvilágosítás
Itt pirulás nélkül kérdezhet a szexről
A LOVEINFO mobil alkalmazás azért fontos, mert sok fiatal valójában nem tud bizalommal fordulni senkihez, ha magánéleti kérdéseik, problémáik adódnak. Megdöbbentő, hogy mennyi az abortusz, hány nőnek nem lehet emiatt gyermeke, ebből eredően mekkora a fájdalom, hány élet megy tönkre. A felvilágosítás, a megelőzés hiánya, a tudatlanság hihetetlen károkat okoz, melyek elkerülhetők lennének - mondta el Langmár Bettina, az applikáció fejlesztője.

A statisztikák szerint 3 fiatalból 2 állandóan online. Ezért gondolják úgy a fejlesztők, hogy a leghatékonyabb közlési forma egy mobil applikáció létrehozása, ami hiteles információkat tartalmaz és a fiatalok nyelvén szól. A 12-25 éves korosztályt célozza meg a fejlesztés, hozzájárulva az egészséges testi és lelki fejlődésükhöz.

Az alkalmazás ingyenesen és regisztráció nélkül letölthető, annak érdekében készült, hogy minden párkapcsolati kérdésben segítséget tudjon nyújtani fiatalnak, felnőttnek, oktatottnak, oktatóknak, mindenkinek. Hasznos tanácsokat, hiteles információkat ad a a szexuális együttlétre, az az előtti és az az utáni időre, arra, hogy hogyan lehet elkerülni a leselkedő veszélyeket, betegségeket, netán a nem kívánt terhességet. Mert a legjobb megoldás a megelőzés.

Az alkalmazás sok fontos kérésre tér ki képekkel és magyarázatokkal illusztrálva - például az intim higiéniára, az anatómiára, önismeretre, a védekezési módszerekre, azok fontosságára és részleteire, a tévhitekre, melyek az interneten keringenek. Az alkalmazás fejlesztése során az ötletgazdák nagy hangsúlyt fektettek a pozitív családtervezésre.

A mobil megoldás foglalkozik az internet veszélyeivel is. Felhívja a figyelmet arra, milyen szabályokat fontos betartani hogy ne kerüljenek a fiatalok kiszolgáltatott helyzetbe. Külön menüpontban DROG prevenciós programot tartalmaz, melynek összeállításában a Fejér Megyei Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya munkatársai vettek részt.

Az applikációban külön menüpontban van egy vészhelyzeti funkció baj esetére, amely GPS segítségével a legközelebbi nőgyógyászati szakrendelések, bőr és nemi beteg gondozók, valamint a babamentő inkubátorok, családvédelmi szolgálatok elérhetőségeit listázza ki. Ebben a menüpontban helyezték el a segélyvonalakat is, mint például az ingyenesen hívható lelki vagy drog-segélyvonaat.

Az applikáció segítségével sok kérdésre kaphatnak válaszokat a fiatalok, ellentétben azzal a szituációval, amikor egy iskolai felvilágosítás alkalmával nem merik feltenni intim kérdéseiket, mert az óraközi szünetekben nem akarnak a „ciki” alanyai lenni társaik előtt.

A fejlesztés legnagyobb nehézsége talán a prüdéria legyőzése volt - mondja a fejlesztő.

A fejlesztésben részt vettek felelős és komoly tudással rendelkező szakemberek, így a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Egészségfejlesztési osztály dolgozói, a Fejér Megyei Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztálya, szexológus tanácsadók, ügyvéd, szülész-nőgyógyász szakorvos, onkológus orvos.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kabinetiroda egyaránt látják a program szükségességét, ezért elismerő nyilatkozatban ismerték el a fejlesztés fontosságát - közölte a Friss Médiával az applikáció fejlesztője.


- FrissMédia -